PolitikaPreporučeno

Masivna ruska tuča ususret proslavi pobjede nad nacizmom | rat u Ukrajini

Rusija je u noći s nedjelje na ponedjeljak povela veliki val dalekometnih napada širom Ukrajine, uništavajući zagonetne ciljeve.

Ukrajinski dužnosnici u jutarnjem brifingu navode da je najmanje pet osoba ozlijeđeno u napadima na Kijev. Pogođeno je skladište prehrambenih proizvoda u crnomorskom lučkom gradu Odesa.

Reuters i drugi izvori bilježe još desetke udara u nekolicini ukrajinskih oblasti.

Svježi masivni udari stižu uslijed ruskih priprema za proslavu Dana pobjede nad nacizmom, ključnu obljetnicu za predsjednika Vladimira Putina koji je sovjetsku pobjedu nad nacističkom Njemačkom često evocirao i povezivao s invazijom na Ukrajinu izvorno predstavljenu kao “specijalnu vojnu operaciju” za demilitarizaciju i denacifikaciju susjeda.

Rusija će Dan pobjede obilježiti 9. svibnja.

Tuča

Ukrajinski general zadužen za obranu u ruinu pretvorenog Bahmuta kaže da su plaćenici ruske Grupe Wagner uz topničku i drugu potporu još jednom osnažili pritisak na zadnje linije gradske obrane u nastojanju da grad osvoje na obljetnicu.

Vojna administracija u glavnom gradu Ukrajine u brifingu navodi da je olupina drona pala na pistu aerodroma Žulianji, jedne od dviju putničkih luka Kijeva.

>>>Procurile su informacije o američkom posredovanju, planiranju ukrajinske protuofenzive

Pogođena je i središnja gradska četvrt Ševčenkivskji gdje su krhotine drone oštetile dvokatnicu.

Svjedoci su za Reuters rekli da su gradom kroz noć odjekivale brojne eksplozije, broj projektila i dronova korišten u napadima, kao i podaci o žrtvama, u prvim su satima ponedjeljka nepoznati.

Serhij Bratčuk, glasnogovornik vojne administracije u Odesi, na Telegramu je objavio fotografiju velikog skladišta prehrambenih proizvoda.

O razmjerima noćnih udara svjedoči i detalj da su sirene urlale preko ugrubo dvije trećine Ukrajine, uključujući u oblasti Herson i Zaporožje.

>>>Policijski sat u Hersonu | rat u Ukrajini

Vladimir Rogof, od Rusije imenovan dužnosnik u Zaporožju, kaže da su ruske snage pogodile skladište i pozicije ukrajinskih branitelja u gradiću Orikhiv.

Regionalne vlasti javljaju i o granatiranju osam lokacija u oblasti Sumi smještenoj na sjeveroistoku Ukrajine.

Raketne i druge dalekometne napade u posljednja je dva tjedna osnažila i ukrajinska vojska. Osobito su pogođeni poluotok Krim i infrastruktura na drugim ruskim pograničnim područjima.

>>>Ukrajinci propituju održivost snaga, spremnost za protuofenzivu | WP

Motritelji i analitičari drže da su posljednja odmjeravanja kulminacija priprema za dugonajavljivanu proljetnu protuofenzivu.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima