Biznis i ekonomijaPreporučeno

Masovni nadzor ugostitelja, u Zagrebu zbog širenja zaraze uhićen vlasnik noćnog kluba | COVID-19  

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova i ravnatelj CZ Damir Trut izvijestio je u subotu da su inspektori Državnog inspektorata, policijski službenici i pripadnici Civilne zaštite obavili veliki broj nadzora glede poštivanja epidemioloških mjera i uočili nepravilnosti.

U ponoć su stupile na snagu nove epidemiološke mjere za suzbijanje širenja zaraze koronavirusom, koje će trajati do 21. prosinca.

>>>Capak ponovio dezinformaciju o učinkovitosti lockdowna, najavio kazne između 100 i 200 eura

Trut je u večerašnjem Dnevniku HRT-a istaknuo kako su postrojbe Civilne zaštite obavile 1649 nadzora u 20-tak sati, a kod 75 pravnih osoba uočene su nepravilnost u provođenju mjera.

Na mjestu događaja uklonjeno je 36 nepravilnosti, a za 39 nepravilnosti napravljene su bilješke koje su upućene prema inspektorima Civilne zaštite koji će pisati prijave, naglasio je.

Izvijestio je kako su inspektori civilne zaštite, policija i inspektori Državnog inspektorata napravili 1059 nadzora, gdje su otkrili 54 nepravilnosti.

Izrečeno je 36 usmenih upozorba te izdano 39 prekršajnih prijava i jedna kaznena prijava.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova i ravnatelj civilne zaštite kazao je da će svakodnevno nastaviti s nadzorima u lokalima gdje se spoznaje da bi moglo doći do kršenja mjera ili okupljanja većega broja ljudi.

Rekao je da će i inspektori civilne zaštite, inspektori Državnog inspektorata, policijski službenici te službenici Ravnateljstva civilne zaštite imati mogućnost nadzirati i kažnjavati po svim elementima te po svim zakonskim elementima o zaštiti pučanstava od zaraznih bolesti.

Kažnjavat će se sve ono  što je propisano i što Nacionalni stožer Civilne zaštite propiše u svojim Odlukama, a kazne će biti u rasponi od 500 do 1500 kuna, najavio je Trut.

Vlasnik kluba u Zagrebu uhićen zbog širenja zaraze

Zagrebačka policija provela je u noći na subotu racije u osam ugostiteljskih objekata u Maksimiru, Dubravi i Velikoj Gorici te prekontrolirala 165 osoba, dok je zbog sumnje u širenje zaraze uhitila 48-godišnjeg vlasnika kluba.

>>>‘Covid kazne’ za pravne osobe od 20 do 50 tisuća kuna | Capak

Vlasnik kluba na Maksimirskoj cesti oglušio se tijekom racije na zapovijedi policajaca pa je uhićen zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela širenja i prenošenja zarazne bolesti, precizirala je policija.

Tijekom racije kojom je obuhvaćeno 14 osoba, privedeno je ukupno šest osoba zbog posjedovanja manje količine opijata i zbog prekršaja po Zakonu o osobnoj iskaznici.

Uz to, inspektori Civilne zaštite su u klubu utvrdili nepoštivanje epidemioloških mjera u smislu prekoračenja radnog vremena, neistaknute upute o dozvoljenom broju osoba u tom objektu te nepostojanja propisanog razmaka između stolova i stolica.

Policajci su racijama u Dubravi u dva ugostiteljska objekta i jednom otvorenom prostoru obuhvatili ukupno 46 osoba te je utvrđeno da su se svi zatečeni pridržavali epidemioloških mjera. U jednom ugostiteljskom objektu policajci su evidentirali gosta koji je kockao te je prekršajno prijavljen, izvijestila je PU zagrebačka.

>>>Zagrebačka policija objavila snimku racije noćnog kluba sa zaraženom osobom

Na području Velike Gorice provedene su racije u pet ugostiteljskih objekata te na otvorenom prostoru čime je obuhvaćeno 105 osoba. U četiri ugostiteljska objekta je utvrđeno prekoračenje radnog vremena, a u jednom je utvrđeno nepridržavanje mjera Stožera civilne zaštite koje se odnose na broj osoba u zatvorenom prostoru.

U raciji na otvorenom utvrđeno je sedam prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (ispijanje alkohola na javnom mjestu), a za što su osobama izdana upozorenja, dodala je policija.

Policija je racije provela u suradnji s Državnim inspektoratom i Službom za inspekcijske poslove Područnog ureda civilne zaštite Zagreb.