Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Meltdown’ turske burze

Turska burza trpi dva najgora dana od financijske krize u 2008. godini uz generalni, reklo bi se povijesni potop dionica u bankarskom sektoru.

Pad glavnog indeksa, BIST-100, u ponedjeljak je bio najoštriji od sredine 2013. godine, kad su se turska monetarna politika, zajedno s politikama drugih tržišta u nastajanju, sudarile s odlukom američkih Federalnih rezervi da krene s kvantitativnim popuštanjem, iliti štancanjem basnoslovnih količina novca.

>>>Erdogan ‘odlučan’ smanjiti kamatne stope u bankovnom sustavu

Povod za “meltdown” je odluka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana da najuri još jednog guvernera turske središnje banke, u potezu koji je tijekom vikenda odjeknuo poput groma iz vedra neba.

Erdoğan je Nacija Ağbala, tehnokrata, fiskalnog sokola i pobornika stezanja monetarne politike zamijenio s golubom Şahapom Kavcıoğluom koji dijeli njegovo gledište o zadržavanju niskih kamatnih stopa za financijski sustav.

Prije djelomičnog oporavka turski je bankovni indeks uz predvođenje Garanti Bank i Akbank pao za 8%.  

Rokada je, više nego manje očekivano, srušila vrijednost lire suočene s generalnim inflacijskim/deprecijacijskim trendovima i snažno udarila istanbulsku burzu koja je u posljednjih 48 sati triput zaustavila trgovanje u nastojanju da zaustavi nekontrolirano urušavanje.

Reuters

Iako se situacija u utorak na trenutak popravila, analitičari očekuje daljnju volatilnost dok strani ulagači s mukom gutaju gubitke i zatvaraju pozicije na tržištima novca i imovine.

>>>Erdogan nokautirao još jednog guvernera središnje banke, liru

“Stranci svoje gubitničke pozicije napuštaju neovisno o cijeni, reakcije na tržištu čine se teškima dok njihove odluke ne budu izvršene,” komentirao je kretanja Enver Erkan iz grupe za investicijsko bankarstvo Tera Yatirima.

Ağbal, prema računici Reutersa četvrti guverner središnje banke u pet godina, ulagače je osvojio povećanjem kamatnih stopa za financijski sustav do 19% s ciljem zauzdavanja dvoznamenkaste stope inflacije. Stopu je posljednji put podigao u četvrtak, dva dana prije nego što je uklonjen.

Izgledno je da će se korekcije nastaviti čitav tjedan.