PreporučenoTech

Mercedes-Benz objavio poslovne rezultate, najavio nove modele s tradicionalnim pogonom

Mercedes-Benz ovog je tjedna umanjio očekivanja o potražnji električnih vozila i rekao da će nastaviti s osvježavanjem i unaprjeđivanjem serija motora s unutarnjim izgaranjem duboko u sljedeće desetljeće.

Proizvođač sada procjenjuje da će udjel električnih i hibridnih vozila u ukupnoj prodaji do 2030. godine segnuti do 50%, u oštroj reviziji prijašnje ambicije da s navedenom godinom dokine prodaju “tradicionalnih” pogona.

Predsjednik upravnog odbora i izvršni direktor tvrtke Ola Källenius lani je ususret novoj godini upozorio da Europa izgledno neće biti spremna za isključivo električni pogon citirajući niz istraživanja koja ukazuju da potrošači nisu spremni za tranziciju zbog pregršt razloga, uključujući silovitu deprecijaciju u startu skupih vozila, nedostatak infrastrukture za punjenje ili privlačnost dizajna.

Dobar odjek

Källenius je u takvom kontekstu kupce i investitore uvjerio da je Mercedes-Benz dobro pozicioniran za nastavak proizvodnje motora s unutarnjim izgaranjem i spreman za unaprjeđivanje tehnologije “duboko” u sljedeće desetljeće.

Naši trenutni planovi za osvježavanje znači “da ćemo do 2027. imati novu postavu (modela) koja će nas odvesti duboko u 2030-e,” rekao je.

Reuters bilježi da je najava obodrila investitore i dionicu propela za 5.9%.

Källenius je rekao da uprava u prvom tromjesečju očekuje slabiju prodaju nego u istom razdoblju lani kada je operativna marža bila velebna.

Prodaja električnih vozila, uključujući hibridna, izgledno će ostati na oko 19-21% ukupne, što je prosjek koji se zrcali širom industrije.

Poslovni rezultati

Proizvođač luksuznih automobila izvijestio je o prilagođenom povratu od prodaje u svom automobilskom odjelu od 12.6% za 2023., u skladu sa svojom prognozom, budući da su inflacija i troškovi povezani s opskrbnim lancem, kao i nedostatci komponenti umanjili njegovu dobit.

U tekućoj godini očekuje niži prilagođeni povrat od 10-12% za automobile i 12-14% za kombije, u poredbi s prošlogodišnjih 15.1%.

Za razliku od većine konkurencije, Mercedes-Benz inflatorne pritiske, troškove uvjetovane remećenjem dobavnih lanaca i druge izdatke prebacuje na krajnje kupce.

Kompanija je prosječnu cijenu vozila povećala za 2%, na 74.000 eura i osnažila ulaganja u istraživanja i razvoj novih tehnologija, uključujući za autonomnu vožnju i operativni sustav MB.OS.

Dobit grupe prije kamata i poreza (EBITDA) lani je s 20.5 milijardi eura u 2022. pala na 19.7 milijardi eura unatoč porastu prihoda od 2%, navodi se u priopćenju o poslovnim rezultatima.


Povezane vijesti