PolitikaPreporučeno

Seljačka buna, posrednički rat, SLAPP tužbe i euro na Kosovu | EU brifing

Ovog tjedna u Bruxellesu se sastaju ministri poljoprivrede, dok će istodobno poljoprivrednici ponovno prosvjedovati pod njihovim prozorima, u Strasbourgu se održava plenarna sjednica Europskog parlamenta gdje će se zastupnicima obratiti udovica ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, koji je nedavno preminuo u zatvoru.

Ministri poljoprivrede država članica EU-a razmijenit će mišljenja o tome kako pružiti brze i strukturne odgovore na trenutačnu krizu s kojom se suočava poljoprivredni sektor.

U EU nastoje umiriti nezadovoljstvo poljoprivrednika najavom da će ublažiti ekološke obveze, uvoz iz Ukrajine, zakone o bioraznolikosti, međutim zasad bez uspjeha. Stoga se u Bruxellesu ponovno očekuju kolone traktora, koji će blokirati promet.

Vlade država članica pod pritiskom svojih poljoprivrednika traže od Komisije pojednostavljenje pravila Zajedničke poljoprivredne politike.

Komisija je prošli tjedan poslala belgijskom predsjedništvu dokument u kojem se navode prve moguće mjere za smanjenje administrativnog opterećenja poljoprivrednika. U dokumentu, o kojem će se raspravljati s državama članicama na sastanku Vijeća za poljoprivredu 26. veljače, navodi se niz kratkoročnih i srednjoročnih mjera koje se mogu poduzeti kako bi se postiglo pojednostavnjenje.

Smrtonosna i druga pomoć za Ukrajinu

U Strasbourgu se održava plenarna sjednica Europskog parlamenta.

U srijedu će se zastupnicima obratiti Julija Navaljna, udovica Alekseja Navaljnog koji je nedavno preminuo u ruskom zatvoru. Uslijedit će rasprava o ubojstvu Navaljnog i o potrebi da EU podrži političke zatvorenike i civilno društvo u Rusiji. U četvrtak će o tome izglasati rezoluciju.

Zastupnici će u rezoluciji pozvati da se Ukrajini što prije osigura više streljiva i oružja i da se pojačaju sankcije protiv Rusije.

Predsjednica Parlamena Roberta Metsola u ponedjeljak će otvoriti plenarnu sjednicu izjavom u povodu druge obljetnice ruske invazije za Ukrajinu.

Članovi Europskog parlamenta također glasati o reviziji sedmogodišnjeg proračuna, koji uključuje paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi eura za sljedeće četiri godine.

SLAPP tužbe

U utorak bi zastupnici trebala izglasati novu uredbu za zaštitu novinara i aktivista za ljudska prava od strateških tužbi protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP), koje služe za zastrašivanje i ušutkavanje kritičara.

Dogovor o toj uredbi između Vijeća i Parlamenta postignut je u studenome prošle godine.

U utorak će zastupnici raspravljati, a u srijedu glasati o svom stajalištu o novim pravilima za vozačke dozvole.

Vijeće je još u prosincu prošle godine izglasalo svoje stajalište i sada se čeka pozicija Europskog parlamenta kako bi dvije zakonodavne institucije mogle započeti pregovore o konačnom tekstu zakona.

Paneuropska vozačka dozvola

Europska komisija je u ožujku prošle godine, u okviru zakonodavnog paketa o cestovnoj sigurnosti, predložila uvođenje jedinstvene digitalne vozačke dozvole u EU-u i nova pravila koja će olakšati naplatu prometnih kazni počinjenih u nekoj drugoj zemlji članici, kao i oduzimanje vozačkih dozvola.

Komisija je također predložila da mladi vozači s navršenih 17 godine mogu polagati ispit i voziti ako su s njima stariji vozači, da se uvede probno razdoblje za mlade vozače od najmanje dvije godine nakon polaganja ispita i pravilo nulte tolerancije na vožnju pod utjecajem alkohola za mlade vozače. Iako mladi vozači čine samo osam posto od svih vozača, dva od pet smrtonosnih sudara uključuju vozače mlađe od 30 godina.

Euro na Kosovu

Posebni izaslanik za zapadni Balkan Miroslav Lajčak pozvao je predstavnike Srbije i Kosova na sastanak u utorak u Bruxellesu na kojem bi se razgovaralo o odluci središnje kosovske banke da euro bude jedino zakonsko sredstvo plaćanja na Kosovu, što je naišlo na nezadovoljstvo Srbije i srpske zajednice na Kosovu. EU i SAD zamjeraju Kosovu što je ta odluka donesena bez prethodnih konzultacija kako bi se srpska zajednica pripremila na to. EU ističe da se to pitanje treba rješavati u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa. Kosovski glavni pregovarač Besnik Bislimi izjavio je da se neće odazvati na sastanak jer to pitanje nije dio dijaloga.


Povezane vijesti