PolitikaPreporučeno

Ruski disident Aleksej Navalni preminuo u ruskoj kaznionici ‘Polarni vuk’

Najznamenitiji ruski disident Aleksej Navalni u petak je preminuo nakon kolabiranja u kaznionici “Polarni vuk” smještenoj u surovom Arktičkom krugu Rusije gdje je služio devetogodišnju tešku robiju.

Federalna zatvorska služba Jamalo-Neneckog autonomnog okruga u priopćenju je navela da se uznik “osjećao loše” nakon šetnje unutar kruga kažnjeničke kolonije IK-3 u Kharpu smještenom na oko 1.900 kilometara od Moskve.

“Poduzete su sve nužne mjere oživljavanja, što nije donijelo pozitivan rezultat. Liječnici Hitne pomoći konstatirali su smrt osuđenog. Uzroci smrti se utvrđuju,” napisali su iz službe.

Navalni je preminuo u 47 godini nakon desetljeća izravnog i otvorenog sukoba s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ruskom elitom koje je optuživao za korupciju, pohlepu i autokraciju.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima je rekao da je Putin obavješten o njegovoj smrti.

Pobornici Navalnog neposredno ne mogu potvrditi smrt ali na društvenim mrežama nižu objave s tvrdnjama da je on ubijen.

“Ruske vlasti objavljuju priznanje da su u zatvoru ubili Alekseja Navalnog,” napisao je pomoćnik disidenta, Leonid Volkov u objavi na društvenim mrežama. “Mi nemao nikakav način da potvrdimo ili dokažemo da to nije istina.”

Komentari, osude i reakcije

Društveni mikroblog X neposredno se užario od komentara, osuda i reakcija.

​”Putin je pokušao i nije uspio ubiti Navalnog brzo i potajno otrovom, a sada ga je ubio polako i javno u zatvoru. Ubijen je jer je razotkrio Putina i njegovu mafiju kao prevarante i lopove kakvi jesu. Moje misli su sa ženom i djecom hrabrog čovjeka,” napisao je drugi znameniti ruski disident u egzilu, šahovski velemajstor Gari Kasparov.

“Upravo je otkriveno da je Aleksej Navalni umro u ruskom zatvoru. Jasno je da ga je ubio Putin, baš kao i tisuće drugih koji su bili mučeni i patili zbog tog pojedinca. Putina nije briga tko umire; njegova primarna briga je zadržavanje njegove poziciju,” rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij koji je u službenom posjetu Berlinu.

“Svijet je izgubio borca čija će hrabrost odjekivati kroz generacije. Užasnuta (sam) smrću dobitnika nagrade Saharov Alekseja Navalnog. Rusija mu je uzela slobodu i život, ali ne i dostojanstvo. Njegova borba za demokraciju i dalje živi. Naše misli su s njegovom ženom i djecom,” objavila je predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola.

Pojedini komentatori podsjećaju na stajalište Kremlja da je Navalni bio “imovina” američke Središnje obavještajne agencije (CIA), što je on poricao.

“Navalni je upravo umro u zatvoru. On je oporba (2%) u Rusiji, marioneta koju sponzorira Zapad. Sada….Prije nego što mu daju lažnu ‘Nobelovu nagradu za mir’ Ovdje je video u kojem on uspoređuje Čečene i muslimane sa žoharima i zagovara njihovo iskorjenjivanje Dakle, sada imate bolju ideju o ovom čovjeku i zašto ga kolektivni Zapad voli,” napisao je politički i financijski analitičar Angelo Giuliano čije objave na X-u motri više od 183.000 ljudi.

Navalni je u 2019. godini izrazio sumnju da ga netko pokušava otrovati. Njegov je život bio smrtno ugrožen u kolovozu 2020. godine kada se uz urlanje od bolova srušio u zračnoj luci i pao u komu. Od trovanja je liječen u Njemačkoj. Bivša kancelarka Angela Merkel tada je rekla da je on “nedvosmisleno” otrovan Novičokom, “kemijskim živčanim pokretačem” koji slovi kao četvrta generacija kemijskog oružja razvijenog u 70-im i 80-im godinama prošlog stoljeća pod okriljem sovjetskog programa s kodnim imenom “Foliant”.

Navalni za sobom ostavlja suprugu Juliju, kćer Dariu (2001.) i sina Zakhara (2008.).


Povezane vijesti