PolitikaPreporučeno

Navalni objavio istragu o ‘Putinovoj palači’ | VIDEO

Ruski disident Aleksej Navalni u utorak je na svom blogu i YouTubeu objavio istragu o, kako tvrdi, izrazito luksuznom crnomorskom imanju u posjedu ruskog predsjednika Vladimira Putina.

U izvještaju se navodi da je u zaljevu Gelendžik smještena “država unutar Rusije” koja je 39 puta veća od Monaca i, među ostalim, sadrži vilu od 17,691 četvornih metara, nekolicinu drugih rezidencijalnih zgrada, crkvu, kasino, teatar i amfiteatar, hookah bar, bazen, vinograde i klizalište, kao i “posebni tunel” koji vodi do obale.

Navalni tvrdi da je vrijednost imanja, “izgrađenog pomoću najvećeg mita u povijesti”, $1.35 milijardi dolara i da su među financijerima bliski saveznici Putina, uključujući šefa ruskog naftnog diva Rosnefta Igora Sečina i tajkuna Genadija Nikolajeviča Timčenka.

“To je zasebna država unutar Rusije. U toj državi postoji jedan i neprikosnoveni car. Putin,” tvrdi Navalni u izvještaju objavljenom dan nakon što mu je ruski sud po povratku iz Njemačke gdje se od kolovoza liječio od trovanja nervnim otrovom novičokom odredio kaznu zatvora u trajanju od 30 dana.

“Stari zapisi”

Nova istraga, koja završava pozivom na pobunu protiv Putinove vlasti, podsjeća na videozapis Navalnija iz 2017. godine u kojem on optužuje tadašnjeg ruskog premijera Dmitrija Medvjedeva da kontrolira imanje.

Objava je tada animirala oporbu i rezultirala velikim prosvjedima.

Kremlj tvrdnje o “Putinovoj palači” odbacuje od 2010. godine kad je poduzetnik i zviždač Sergej Vladimirovič Kolesnikov u otvorenom pismu Medvjedevu otkrio postojanje imanja.

Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, u utorak je rekao da nije upoznat s detaljima nove istrage. “Međutim, mogu odmah reći da su to stari zapisi. Mi smo prije mnogo godina objasnili da Putin nema nikakvu palaču u Gelendžiku.”

Navalni je nakon uhićenja pozvao na prosvjede, ali ga čeka neizvjesna budućnost jer će sud 2. veljača raspravljati treba li odslužiti uvjetnu kaznu zatvora od tri godine i šest mjeseci koja mu je uslijed optužbi o prijevari izrečena 2014. godine.

Povezane vijesti