PolitikaPreporučeno

‘Urlao je od boli’: ruski disident Navalni u komi, sumnja se da je otrovan – VIDEO

Aleksej Navalni, žestoki kritičar Kremlja i ruskog predsjednika Vladimira Putina u četvrtak se bori za život nakon što mu je ujutro pozlilo na letu iz sibirskog grada Tomska u oko 2,200 kilometara udaljenu Moskvu.

>>>Putin forever

Prema svjedočanstvu jednog od suputnika, Pavela Lebedeva, Navalni je odmah po polijetanju otišao na toalet iz kojeg su ga morali iznijeti. “Njemu je uistinu jako pozlilo. Oni su se mučili da mu pomognu a on je urlao od boli,” napisao je Lebedev u objavi koja se proširila društvenim mrežama.

Agonija je pilota natjerala na povratak u zračnu luku u Tomsku gdje je Navalni iz aviona na nosilima prebačen u bolnicu. Njegova glasnogovornica, Kira Jarmiš, u četvrtak je rekla da se on nalazi na jedinici za intenzivnu njegu u ozbiljnom, ali stabilnom stanju.

>>>Kopni potpora ‘ekstremnom’ Navalniju

“Mi pretpostavljamo da je Aleksej otrovan s nečim umiješanim u njegov čaj u zračnoj luci. To je bila jedina stvar koju je popio ujutro. Aleksej je sada bez svijesti,” rekla je Jarmiš.

“Mi pretpostavljamo da je Aleksej otrovan s nečim umiješanim u njegov čaj u zračnoj luci. To je bila jedina stvar koju je popio ujutro. Aleksej je sada bez svijesti,”

Kira Jarmiš

Reuters izvještava da su izjave liječnika o stanju pacijenta proturječna. S jedne strane oni potvrđuju da se nalazi u komi te da je “stabiliziran”, s druge da se još uvijek bore za njegov život.

“Liječnici čine sve što mogu da bi stabilizirali njegovo stanje,” rekla je glasnogovornica regionalnog ministarstva zdravstva, Tatjana Šakirova. “Verzija da je on otrovan jedna je od nekolicine koje su na razmatranju. U ovom trenutku nije moguće reći što je razlog” za njegovo pobolijevanje.

>>>‘Rusija će bit slobodna!’: deseci tisuća prosvjeduju u Moskvi

Navalni, 44-godišnji odvjetnik i borac protiv korupcije, do sad je nebrojeno puta boravio u zatvoru zbog organizacije prosvjeda, bio je žrtva fizičkih napada a posljednji je put hospitaliziran uz sumnju trovanja u srpnju prošle godine.

Rusija idućeg mjeseca održava regionalne izbore, zbog čega je Navalni i boravio u Omsku kaka bi pružio i osnažio podršku za kandidate sa sličnim svjetonazorom.

Pratite nas na Google vijestima