PolitikaPreporučeno

Seljaci najurili Macrona u Parizu, zazidali prilaz zgradi lokalnih vlasti u Sartheu | VIDEO

Skupina gnjevnih francuskih poljoprivrednika u subotu je ususret dolasku predsjednika Emmanuela Macrona upala na veliki poljoprivredni sajam u Parizu kako bi još jednom iskazala negodovanje zbog rastućih životnih troškova, birokracije i nadnacionalnih zelenih propisa.

Prosvjednike su dočekali deseci pripadnika interventne policije, uslijedilo je komešanja, vikanje i zviždanje, letjeli su predmeti i sočne psovke usmjerene na nacionalnog lidera koji je pozivan na ostavku.

“Ovo je naš dom!” orili su seljaci dok ih je zauzdavala elitina i uobičajeno gruba interventna policija, CRS.

Reuters navodi da je bilo i izravnih okršaja, privedena je najmanje jedna osoba.

Pojedine fotografije i videozapisi bilježe kako je predsjednik “petama dao vjetra”.

Jedan od prosvjednika, Pascal Beteille, novinarima je rekao da od Macrona ne očekuje ništa i da njegov posjet nije dobrodošao.

“Ovo je naš dom a on nas dočekuje s CRS-om,” izjavio je.

Suočeni s rastućom pobunom, predsjednik i vlada u posljednjim su tjednima pokazali spremnost na ustupke.

“Ovo govorim svim poljoprivrednicima: vi ne pomažete nikom od svojih kolega razbijanjem štandova, ne pomažete nikom od svojih kolega ukoliko ovaj sajam učiniti nemogućim, i na neki način plašite obitelji odvraćajući ih od dolaska,” izjavio je Macron nakon sastanka sa sindikalnim predstavnicima.

Predsjednik je otkazao raspravu koju je na sajmu namjeravao povesti s poljoprivrednicima, prerađivačima hrane i trgovcima na malo. Najavio je da će predstavnike sindikata i druge dionike za tri tjedna primiti u Elizejskoj palači.

Prosvjedi su iskrili i drugdje u Francuskoj. Jedan od upečatljivijih videozapisa prikazuje poljoprivrednike koji grade zid ispred ograde, odnosno ulaza u dvorište zgrade vlade prefekture Sarthe u Le Mansu.

Poljoprivrednici nezadovoljni zelenim politikama i/ili posljedicama slobodne trgovine s Ukrajinom ususret izborima za Europski parlament prosvjeduju širom Europske unije.


Prosvjedi poljoprivrednika u Europskoj uniji