Biznis i ekonomijaPreporučeno

Zelenim planom i ratom u Ukrajini okinuta seljačka buna zahvatila i Češku

Stotine čeških poljoprivrednika u ponedjeljak se na traktorima i gospodarskim vozilima uputilo u središte Praga gdje su remetili promet ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede.

Riječ je o još jednom izdanku paneuropske seljačke bune okinute Zelenim planom Europske komisije, visokim cijenama energenata, žrtvom za Ukrajinu i rastućom nadnacionalnom birokracijom.

Poljoprivrednici od druge polovice 2023. godine postojano prosvjeduju u Nizozemskoj, Poljskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj.., da bi im se s novom godinom priključili seljaci iz Belgije, Italije, Grčke i drugih zemalja.

“Proruski” elementi

“Sramota”, “Ostavka” vikalo je nekoliko stotina dobro raspoloženih poljoprivrednika ispred zgrade resornog ministarstva u Pragu.

Ministar u ponedjeljak nije pokazivao volju za susret s nezadovoljnima. Premijer Petr Fiala negodovanje je povezao s Rusijom.

“Današnji prosvjedi imaju malo toga zajedničkog s borbom za bolje uvjete za poljoprivrednike,” napisao je na društvenom mikroblogu X gdje je sugerirao i da pojedini organizatori imaju proruska gledišta i druge političke ciljeve.

“Mi pregovaramo s predstavnicima poljoprivrednika i razgovaramo koje su naše poljoprivredne potrebe,” napisao je.

Poljoprivredna komora (AK) u ponedjeljak se distancirala od prosvjeda i češke farmere pozvala da se pridruže svojim europskim kolegama koje će u četvrtak remetiti granične prijelaze.

Glavne pritužbe AK odnose se na nadnacionalne poljoprivredne politike i remećenje tržišta izazvano poplavom jeftinih ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda koje ruše konkurentnost i cijene zahvaljujući odredbi Europske komisije o bescarinskom uvozu.

Poljoprivrednici su zabrinuti i zbog “zelenih direktiva”.

“Seljaci su očajni u ovoj beznadnoj situaciji i ne znaju što očekivati u bliskoj, a kamoli u dalekoj budućnosti,” rekao je prošlog tjedna predsjednik AK Jan Doležal. “Njima treba stabilnost u poslovnom okruženju”.Povezane vijesti