PolitikaPreporučeno

Seljačka buna paralizira Bugarsku: Oni ne znaju kakva oluja dolazi! | VIDEO

Bugarski poljoprivrednici gnjevni zbog nadnacionalne odluke o nastavku uvozu ukrajinskih usjeva u ponedjeljak su započeli s prosvjedima “na neodređeno”.

Predstavnici 26 organizacija i dionika poljoprivrednog sektora u proglasu su rekli da odluka Europske komisije ugrožava ili utječe na egzistenciju više od 900.000 ljudi.

Portal Novinite javlja da je tijekom dana blokirano 40 značajnih cestovnih čvorišta.

>>>‘Nedopustiva’ izjava, diplomatski prijepor Ukrajine i njezine zdušne saveznice Poljske

Georgi Milev, potpredsjednik nacionalne Udruge proizvođača žitarica, građane je zamolio za strpljenje i savjetovao da na put ne kreću bez krajnje potrebe.

Dodao je da su prosvjedi nužni radi spašavanja i opstojnosti bugarske poljoprivrede.

Lokalni mediji bilježe da je oko 300 poljoprivrednika s traktorima i drugim teškim gospodarskim vozilima blokiralo izlazak s autoputa u Staroj Zagori.

Karte podijeljene na društvenim mrežama sugeriraju najmanje 36 blokada nadvožnjaka, mostova i prometnica.

“Oni ne znaju kakva oluja dolazi!” zaprijetili su gnjevni seljaci prema citatu Novinite.

Njihovi predstavnici kažu da su ujedinjeni u zahtjevu da državne vlasti dokinu politiku koja uništava autohtonu proizvodnju.

Zastupnici stočara, čiji je sektor osobito pogođen, tvrde da nove otkupne cijene “ubijaju”.

>>>Hrvatska i Ukrajina postigle sporazum o tranzitu žitarica, Kuleba spomenuo oružje

“Ove je godine cijena mlijeka pala na 50 centi po litri kravljeg mlijeka i 1.60 leva (EUR 0.82) za litru ovčjeg mlijeka. Postoje mljekare koje odbijaju raditi sa svježim ovčjim mlijekom jer rade s mlijekom u prahu uvezenim iz Ukrajine,” rekao je Galin Velikov, predstavnik Udruge uzgajivača ovaca i koza, za Narodni radio.

“Naši su zahtjevi zaustavljanje nereguliranog uvoza mlijeka u prahu iz Ukrajine, kao i uvoza meda i svježeg mlijeka,” naveo je pa dodao da ukrajinske inačice, među ostalim, ne zadovoljavaju europske standarde.

“Sektor je zanemaren do te mjere da, ako se ovo nastavi, ne znam hoće li ove godine opstati,” upozorio je.

“I Bog nas je zaboravio,” rekao je uzgajivač stoke Stanimir Simeonov, naglašavajući da sve što ima ulaže u opstanak životinja.

Predsjednica Sindikata proizvođača žitarica Dobrudja, Radostina Zhekova, odluku vlade da udovolji Komisiji karakterizira kao diplomatski skandal i izdaju Poljske, Mađarske, Rumunjske i Slovačke koje su u većoj ili manjoj mjeri jednostrano produljile zabranu uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

>>>Zelenskij: europsko blokiranje izvoza ukrajinskih žitarica ‘neprihvatljivo’

“Izgubili smo potporu ostale 4 zemlje. Ovo je izdaja i bugarskog naroda i zemalja s kojima imamo iste zahtjeve prema EU,” rekla je.

Gorljive riječi i upozorenja dijele i brojni drugi dionici.

Premijer Nikolai Denkov poljoprivrednicima je rekao da je uvoz uvjetovan depešom Europske komisije (EK).

>>>Ukrajina tuži Poljsku, Mađarsku Slovačku zbog zabrane uvoza žitarica

“Nema načina da se zaobiđe EK, moraju se poštovati pravila. Postoji sukob između proizvođača žitarica, uzgajivača životinja, proizvođača voća i povrća i drugih grana, njihovi se interesi razilaze. Glavni organizatori prosvjeda su proizvođači žita, kada budu spremni na konstruktivan dijalog – neka daju znak i mi ćemo se vidjeti – odbili su 2 sastanka,” rekao je Denkov čiji je argument oslabljen suverenim neposluhom drugih neposredno ugroženih zemalja.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>Seljačka buna paralizira Bugarsku: Oni ne znaju kakva oluja dolazi! | VIDEO […]

Comment here