PolitikaPreporučeno

Ukrajina tuži Poljsku, Mađarsku i Slovačku zbog zabrane uvoza žitarica

Ukrajina namjerava tužiti Poljsku, Mađarsku i Slovačku ispred Svjetske trgovinske organizacija zbog zabrane uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

“Važno je dokazati da su ove akcije pravno pogrešne. I zato ćemo sutra pokrenuti pravni postupak,” rekao je ukrajinski predstavnik za trgovinu Taras Kačka.

Europska unija je u svibnju odobrila zahtjev za zabranu uvoza koji su zatražile Poljska, Bugarska, Mađarska, Rumunjska i Slovačka. Tranzit je ostao slobodan.

Tri su zemlje u petak najavile jednostrano uvođenje ograničenja iako je nadnacionalna Europska komisija u petak dokinula zabranu.

Odjeci

Varšava, Bratislava i Budimpešta kažu da djeluju u interesu svojih gospodarstva i poljoprivrednika.

>>>Hrvatska i Ukrajina postigle sporazum o tranzitu žitarica, Kuleba spomenuo oružje

Politico je u razgovoru s Kačkom doznao da Kijev promišlja i o recipročnim mjerama za Poljsku, kroz ograničavanje uvoza poljskog voća i povrća.

Poljski ministar poljoprivrede Robert Telus rekao je da se produljena varšavska zabrana odnosi na četiri žitarice – kukuruz, pšenicu, uljanu repicu – ali je proširena i na obroke koji ih sadržavaju.

Predsjednik poljskog saborskog Vijeća za vanjske poslove, Radoslaw Fogiel, kroz lokalne je medije Kijev upozorio da bi tužba “loše odjeknula”.

>>>‘Nedopustiva’ izjava, diplomatski prijepor Ukrajine i njezine zdušne saveznice Poljske

“Naša odluka nije usmjerena protiv Ukrajine, ona je diktirana zaštitom poljskog poljoprivrednika i zaštitom interesa Poljske,” rekao je za izvještajnu agenciju PAP.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (3)

  1. […] Ukrajina tuži Poljsku, Mađarsku Slovačku zbog zabrane uvoza žitarica 18/09/2023 […]

  2. […] je ovog tjedna od Svjetske trgovinske organizacije (WTO) zatražila arbitražu zbog zabrana koje su 15. rujna, unatoč odluci Europske komisije, produljile Poljska, Mađarska i […]

  3. […] Zelenskij je nakon poteza opetovano dolijevao ulje na vatru. Pred Ujedinjenim narodima je sugerirao da je povod za zabranu predizborni “politički teatar”, dok su njegovi administratori Varšavi zaprijetili tužbama i međunarodnom arbitražom. […]

Comment here