PolitikaPreporučeno

‘Nedopustiva’ izjava, diplomatski prijepor Ukrajine i njezine zdušne saveznice Poljske

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u poznim je satima utorka pozvao na suzdržanost i sanirao štetu u nastojanju da dokine diplomatski prijepor s Poljskom koja se uz Sjedinjene Američke Države pokazala kao jedan od najzdušnijih saveznika Kijeva.

Ukrajina je prije u utorak prizvala poljskog veleposlanika nakon što je istaknutiji poljski dužnosnik sugerirao da bi Kijev trebao biti zahvalniji za potporu Varšave.

>>>Zelenskij: europsko blokiranje izvoza ukrajinskih žitarica ‘neprihvatljivo’

“Izuzetno cijenimo povijesnu potporu Poljske, koja je zajedno s nama postala istinski štit Europe od mora do mora. I u tom štitu ne može biti niti jedne pukotine,” rekao je Zelenskij.

“Nećemo dopustiti da nikakva politička instanca pokvari odnose između ukrajinskog i poljskog naroda, a emocije se svakako trebaju ohladiti,” dodao je.

Poljska je gorljiva u svojem podupiranju Ukrajine suočene s ruskom invazijom, ali su u posljednjim mjesecima sve vidljiviji znaci zamora.

>>>U Poljskoj zamor, naplaćivanje hrane i stanarine ukrajinskim izbjeglicama

Vladajuća poljska stranka Pravo i pravda (PiS) svoj mandat temelji na potpori poljoprivrednika čiji je boljitak ugrozila poplava jeftinih ukrajinskih žitarica.

PiS je u takvom kontekstu zabranio i nedavno produljio zabranu uvoza ukrajinskih usjeva.

Inicijalno fokusiran na žitarice, prijepor se sada proširio na druge poljoprivredne proizvode, uključujući voće poput malina i ribizla.

>>>Hrvatska i Ukrajina postigle sporazum o tranzitu žitarica, Kuleba spomenuo oružje

Poljski seljaci kažu da jeftiniji uvoz izjeda njihovu konkurentnost i ruši cijene.

Pogreške koje se ne bi trebale događati

Napetost je zavrela u utorak nakon što su ukrajinski diplomati prizvali poljskog veleposlanika u Kijevu zbog “nedopustivih” komentara Marcina Przydacza, šefa poljskog ureda za međunarodnu politiku, koji je u intervjuu Kijevu poručio: “počnite cijeniti ulogu koju je Poljska odigrala za Ukrajinu posljednjih mjeseci i godina”.

Izjava je naljutila ukrajinske dužnosnike koji su pozvali i špotali poljskog veleposlanika.

Na potez je neposredno reagirao poljski premijer Mateusz Morawiecki.

“Pozivanje poljskog veleposlanika – predstavnika zemlje koja je jedina ostala u Kijevu na dan ruske invazije na Ukrajinu – u ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova nije se smjelo dogoditi,” rekao je.

“S obzirom na ogromnu potporu koju je Poljska pružila Ukrajini, takve se pogreške ne bi trebale događati,” dodao je prema citatu Politica.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima