PolitikaPreporučeno

Širi se republikansko zaziranje od daljnje potpore Ukrajini | The Hill

Američkoj politici posvećen The Hill javlja da među republikancima u donjem domu parlamenta Sjedinjenih Američkih Država rastu skepticizam i otpor daljnjem odobravanju smrtonosne i druge pomoći s ruskom invazijom suočenoj Ukrajini.

Kongres bi o novom paketu mogao odlučivati već ovog mjeseca jer glavna politička struja pomoć želi progurati u paketu zakona u kojem se odobravaju sredstva za saveznu vladu.

>>>Putinova parabola o kazetnom streljivu

The Hill doznaje da se omanjoj grupi krajnje udesno ustrojenih zastupnika koji se od početka rata protive posredovanju u posljednjim tjednim pridružio i rastući broj zastupnika iz glavne struje.

“To nije samo Klub za slobodu; mislim da ima mnogo ljudi koji su zabrinuti oko financiranja,” rekla je republikanska zastupnica i članica Odbora za oružane snage Predstavničkog doma, Lisa McClain (Michigan). “Mislim da sve ovisi o tome što je u zakonu.”

Dodoala je da želi preusmjeriti fokus Kongresa na domaća pitanja, od financiranja federalne vlade do odgovora na unutarnje krize poput recentne vatrene stihije na Havajima.

Mnogo ratnih jastrebova

Zastupnik Andy Biggs, bivši predsjedatelj Kluba za slobodu, izričito je odbacio svaku daljnju pomoć Ukrajini i najavio da relevantni zakoni neće olako proći kroz donji dom.

Dodao je da nije siguran hoće li opozicija u konačnici imati dovoljno glasova da zaustavi nastavak posredovanja.

“Imamo mnogo ratnih jastrebova u Kongresu,” rekao je. “Stoga nisam siguran.”

The Hill piše da republikansko protivljenje daljnjoj vojnoj pomoći Ukrajini postojano raste od početka rata u veljači 2022. godine.

Kongres je posljednji veliki paket za Ukrajinu odobrio zdušno, s velikom većinom republikanskih i gotovo suglasjem demokratskih zastupnika.

>>>Nova, golema smrtonosna pomoć Njemačke | rat u Ukrajini

Predsjedavajući Zastupničkog doma, Kevin McCarthy, tada je zavjetovao da je to zadnji “bjanko ček” za Ukrajinu.

Zastupnica Nancy Mace, republikanka iz Južne Caroline i članica Odbora za oružane službe, također je izrazila dvojbu, rekavši da Dom ima “puno drugih pitanja” koja su ispred financiranja Ukrajine.

U prvih 9 mjeseci rata 113 milijardi dolara

Previranja u Kongresu rezultat su zahtjeva predsjednika Joea Bidena za dodatnih 24 milijarde dolara za Ukrajinu, uključujući 13 milijardi dolara vojne pomoći.

Trend zaziranja u posljednjim je mjesecima uočljiv i među biračima.

Anketa CNN-a provedena u kolovozu bilježi da je protiv daljnje pomoći oko 71% ispitanika s desnice i oko 62% s ljevice.

>>>Na Zapadu ‘trezvenost’, prepoznavanje neuspjeha ukrajinske protuofenzive

The Hill navodi da je Kongres od početka rata do kraja 2022. godine odobrio ukupno 113 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu, uključujući 47 milijardi za potrebe vojske.

Javno dostupni podaci otkrivaju da je od potonje već potrošeno oko 44 milijarde dolara.

Sokolovi istovremeno podsjećaju na dobrobit koju posrednički rat donosi SAD-u i njegovim nastojanjima da održi svoju globalnu hegemoniju.

Lider senatorske manjine, republikanac Mitch McConnell, kaže da protivnici posredovanja nude “manjkave argumente”:

>>>Američki senator: Rusi umiru, to je najbolji novac koji smo ikad potrošili | VIDEO

“Držanje uz naše saveznike protiv [ruskog predsjednika Vladimira Putina] izravno i mjerljivo jača američku vojsku,” rekao je. “Naša potpora Ukrajini melje jednog od najvećih američkih strateških protivnika.”

Rastući broj analitičara i komentatora drži da će pitanje američke pomoći Ukrajini postati sve gorljivije i osjetljivije s približavanjem predsjedničkih izbora koji će se održati 5. studenog 2024. godine.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (4)

  1. […] >>>Širi se republikansko zaziranje od daljnje potpore Ukrajini | The Hill […]

  2. […] >>>Širi se republikansko zaziranje od daljnje potpore Ukrajini | The Hill […]

  3. […] U širem kontekstu, financiranje Ukrajine, za koje su američki porezni obveznici od početka rata u Ukrajini u veljači 2022. godine odvojili više od 117 milijardi dolara, izaziva rastući prijepor u kojem se krajnje desnim republikanskim strujama priključuju i zastupnic…. […]

  4. […] >>>Širi se republikansko zaziranje od daljnje potpore Ukrajini | The Hill […]

Comments are closed.