PolitikaPreporučeno

Na Zapadu ‘trezvenost’, prepoznavanje neuspjeha ukrajinske protuofenzive

Procjene zapadnjačkih saveznika o (ne)uspjehu ukrajinske protuofenzive sve su “trezvenije” javlja u utorak CNN pozivajući se na gledišta i izjave četvorice iskusnijih američkih i zapadnjačkih dužnosnika upoznatih s posljednjim obavještajnim procjenama.

“Još uvijek će gledati, u sljedećih nekoliko tjedana, postoji li šansa nekakvog napretka. Ali za njih da uistinu postignu napredak koji bi promijenio ravnotežu ovog sukoba, mislim da je to krajnje, izrazito neizgledno,” rekao je jedan od iskusnijih diplomata za CNN.

>>>Pojedini novaci ukrajinske protuofenzive ‘mentalno slomljeni’

“Naši brifinzi su otrežnjavajući. Mi primamo podsjetnike na izazove s kojima se suočavaju,” rekao je zastupnik Mike Quigley, demokrat iz Illinoisa koji se nedavno vratio sa sastanaka u Europi s američkim zapovjednicima koji su obučavali ukrajinske oklopne snage. “Ovo je najteže vrijeme rata.”

Daleko od glavnih linija ruske obrane

Za pažljivije motritelje sukoba koji između ruskih separatista i središnjih ukrajinskih vlasti plamti od ruske aneksije Krima u 2014. godini i ne tako iznenađujuće, kroz desetljeće očvrsnule ruske linije obrane predstavljaju nepremostivu prepreku za Ukrajince lišene zračne potpore.

Aktualni okršaji još su na desetke kilometara udaljeni od glavnih ruskih uporišta.

>>>Konašenkov: od početka protuofenzive ubijeno 43.000 ukrajinskih vojnika

CNN podsjeća da su ukrajinske snage od 4. lipnja i službenog početka protuofenzive u mrežama minskih polja i rovova iskusile “zapanjujuće” gubitke te su postojano prisiljene na pregrupiranja i nova, sve češće prisilna novačenja.

“Rusi imaju niz obrambenih linija i oni (ukrajinske snage) zapravo nisu prošli kroz prvu liniju,” rekao je jedan od zapadnjačkih diplomata. “Čak i ako bi se nastavili boriti sljedećih nekoliko tjedana, ako nisu uspjeli napraviti više proboja tijekom ovih posljednjih sedam, osam tjedana, kolika je vjerojatnost da će ih odjednom, s više iscrpljenih snaga, postići? Jer su uvjeti tako teški.”

Drugi je američki dužnosnik zadržao ufanje da će Ukrajinci ipak postići napredak.

“Svi mi prepoznajemo da ovo ide teže i sporije nego što bi itko želio – uključujući i Ukrajince – ali još uvijek vjerujemo da za njih ima vremena i prostora, da mogu postići napredak,” rekao je neimenovani izvor.

“Blame game”

Više je sugovornika pak pokazalo realizam, citirajući dolazak jeseni i pogoršanje uvjeta za ofenzivne operacije uz procjenu da se prozor za ukrajinski proboj zatvara.

Neuobičajeno izravne i iskrene procjene zapadnjačkih dužnosnika u zvonkoj su disonanci od ukrajinskih tvrdnji i procjena.

>>>Putin: zapadnjački arsenali su iscrpljeni, gubici ukrajinske vojske nepopravljivi

Pojedini dužnosnici strahuju da će rastući jaz u percepciji i očekivanjima rezultirati “igrom okrivljivanja” između ukrajinskih dužnosnika i njihovih zapadnjačkih pobornika, što bi moglo rezultirati podjelama unutar savezništva.

U vjesniku navedenog, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij prošlog je mjeseca tijekom Sigurnosnog foruma u Aspenu rekao da je za izostanak napretka kriv Zapad jer je odugovlačio s dostavom naprednih oružanih sustava.

>>>Britanski stručnjak: Zapad bi se mogao suočiti s razornim porazom, Kijev s teritorijalnim ustupcima

“Mi smo (protuofenzivu) planirali  započeti u proljeće, ali nismo,” rekao je Zelenskij. “Jer, iskreno, nismo imali dovoljno streljiva, i oružja, i primjereno uvježbanih brigada. Mislim primjereno uvježbanih za ova oružja.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] podsjeća da se vijesti iz ratnog teatra ne mogu neovisno provjeriti, ali da je Ukrajina, uslijed rastuće percepcije o neuspjehu dugoočekivane protuofenzive u posljednjim tjednima proglašavala proboje koji su se pokazali kratkotrajnima ili […]

Comments are closed.