Biznis i ekonomijaPreporučeno

Povjerenik za poljoprivredu upozorio na destabilizacijski učinak slobodne trgovine s Ukrajinom

Europska komisija želi produljiti potpunu liberalizaciju trgovine s Ukrajinom za još najmanje jednu godinu, no povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski upozorava da takav pristup vodi u destabilizaciju istoka Europske unije, uključujući njegovu rodnu državu Poljsku.

Očekuje se da će Komisija odluku o produljenju preporučiti već ovog tjedna s ciljem da se bescarinski uvoz iz Ukrajine produlji do lipnja 2025. godine.

Politico od izvora upoznatih o promišljanjima doznaje da nastavak režima podupiru predsjednica Ursula von der Leyen i njezin povjerenik za trgovinu Valdis Dombrovskis.

Wojciechowski, znamenit po paneuropskoj zaštiti poljoprivrednika, uključujući u kontekstu zelene tranzicije, u petak je upozorio da će produljenje mjera reprizirati nekontrolirani uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda koji napetost stvara od 2022. godine kada su se istočne članice Europske unije suočile s poplavom žitarica koja je narušila konkurentnost i opstojnost autohtonih seljaka.

Situacija je eskalirala lani kada su poljski poljoprivrednici svojim gospodarskim vozilima priječili ulazak ili tranzit ukrajinskog tereta.

“Dvostruka pobjeda”

Wojciechowski je u pismu argumentirao da liberalizacija trgovine zapravo pogoduje Rusiji jer se ukrajinski izvoz uobičajeno usmjeren prema Africi i Aziji pretače u EU gdje ima destabilizirajući učinak i slabi građansku potporu Kijevu.

Situaciju je karakterizirao kao “dvostruku pobjedu” Moskve.

Politico navodi da je poljski povjerenik suočen s lobiranjem poljoprivrednika i stočara u svojoj domovini čija je opstojnost ugrožena bescarinskim uvozom u pravilu jeftinijih i stoga dampinških ukrajinskih proizvoda, uključujući žitarice, meso od peradi i šećer.

Wojciechowski se lani našao izoliran u potpori jednostranoj odluci Poljske da zadrži embargo na ukrajinski uvoz što je prihvaćeno kao kršenje europskog prava.

Dombrovskis je Varšavu u prosincu pozvao da dokine zabranu i zaprijetio pokretanjem korektivnih postupaka.