PolitikaPreporučeno

Pogledajte povratne informacije Komisiji, reakciju X-a na godišnjicu rata u Ukrajini

Račun Europske komisije na X-u u posljednjim danima obilježava drugu obljetnicu rata u Ukrajini koji je započeo 24. veljače 2024. godine.

Motritelji i pratitelji izvršnog tijela na društvenim mrežama već su dobro upoznati s uglavnom negativnim povratnim informacijama na pojedine nadnacionalne politike, uključujući ususret izborima za Europski parlament sve omraženiju i kritiziraniju Zelenu tranziciju koja okida velike seljačke bune u zemljama članica.

Druga od postojano i iz mjeseca u mjesec sve snažnije kritiziranih politika odnosi se na rat u Ukrajini koji je, uz zelene direktive, također presudan za boljitak i opstojnost europskih poljoprivrednika, industrije i biznisa.

Disonanca

Grabancijaš u takvom kontekstu bilježi povratne informacije na današnju objavu Komisije povodom mučne obljetnice.

“Prije dvije godine Putin je započeo potpunu invaziju na Ukrajinu. Neki su predviđali da će pasti za nekoliko dana. Umjesto toga, Ukrajina je dokazala snagu nacije koja se za nešto bori. Danas odajemo počast onima koji su dali najveću žrtvu za svoju slobodu,” napisali su iz izvršnog tijela.

Kako možete vidjeti na popratnoj vremenskoj crti, reakcije na objavu potvrđuju veliku disonancu u percepciji rata između korisnika društvenih mreža i krojača unutarnjih i vanjskih politika. Broj ljudi koji podupiru nastavak posredničkog sukoba ponovno je oko desetak posto, dok svi ostali, više ili manje žučno i rječito kude i špotaju Komisiju.

U nastavku pročitajte citate pojedinih podijeljenih misli.

“Još svakodnevne propagande. Jeeeej….” napisao je korisnik @JamilBerglund čija se opaska u trenutku objave teksta našla na vrhu algoritmom i lajkovima probranih.

“U Kijevu su 2023. preimenovali 2 ulice u čast nacista. Ukupno oko 6 ulica u cijeloj Ukrajini. Tek je veljača 2024. godine, a već su dvije ulice preimenovali u čast ovih zločinaca,” otipkao je @Andrew87_H.

“Prestanite sa svojim lažima,” kratko je poručio @PackerlFotzn.

“Ne, CIA je srušila Ukrajinu 2014. i pretvorila je u vazalnu državu za napad na Rusiju. Činjenica da to izostavljate dokazuje da je EU marioneta zapada i da vas nije briga ni za mir ni za građane. Svi ste vi kriminalci koji bi trebali biti u zatvoru,” napisao je @BradJKD čije je gledište trenutni mainstream mnogih komplementarnih rasprava na X-u.

https://twitter.com/BradJKD/status/1761288402979143930

“Europska komisija je neizabrana institucija, stoga nemate pravo govoriti u moje ime. Ne slažem se s jednom od najkorumpiranijih zemalja na svijetu,” objavila je @cepulje čija vremenska crta, uzgred rečeno, nudi neuobičajeno informativni realpolitički i realekonomski uvid u ustroj EU-a i monetarnu politiku.

“Ratnohuškačka propaganda ološa, građanin sam EU, ali muka mi je od ove fašističke vladavine,” opalio je korisnik @MarcoKoeman čije je gledište također sve uvrježenije na X-u.

“Kad počnete s laži ‘potpuna invazija’ nemam interesa čitati ostatak,’ osvrnuo se miru i slobodi posvećen račun s nazivom @w_nicht.

“Ja stojim za mir. Upravo ono što ne želite,” napisao je @orangebobevil.

Pojedini korisnici svoje su gledište istaknuli ilustrativno:

https://twitter.com/c_pansat/status/1761312550010912845
https://twitter.com/john_sablerolle/status/1761300224624972284

Povratne informacije kojima ste posvjedočili, ovdje ondje protkane sramežljivom potporom Ukrajini, uobičajene su za srodne objave nacionalnih i nadnacionalnih političara na X-u.

Kakva su gledišta građana odsječenih od neovisnih društvenih mreža i medija, zavaljenih u sanjivoj glavnoj struji, pokazat će izbori.Povezane vijesti