Biznis i ekonomijaPreporučeno

Mersch: Libra bi ugrozila monetarnu politiku, euro

Član upravnog vijeća Europske središnje banke Yves Mersch u ponedjeljak se pridružio širokom krugu središnjih bankara koji kritiziraju prijedlog Facebooka o uvođenju digitalne kriptovalute Libra podcrtavajući njezin potencijalni utjecaj na euro i monetarnu politiku.

>>>Carney: financijski sustav neće izdržati hegemoniju dolara

“Ovisno o razini prihvaćanja i količini eura u rezervnoj košari (Libre), ona bi umanjila kontrolu Europske središnje banke nad eurom, narušila transmisijski mehanizam monetarne politike kroz utjecaj na likvidnost banaka u europodručju i potkopala međunarodnu ulogu jedinstvene valute, primjerice kroz smanjenu potražnju,” rekao je Mersch prema citatu Reutersa.

Kriptovaluta, blockchain

Kriptovaluta je digitalni novac, kreiran u digitalnom obliku kao sredstvo digitalne razmjene. Postoje samo na internetu i nije ih izdala, niti ih nadzire središnja banka ili država. Upravo zato što ih ne nadzire središnja banka, formalno nisu novac.

Kao što imate svoj novac na računu u banci, tako i svoje kriptovalute imate u svom “digitalnom novčaniku“ na nekoj od internetskih stranica koje pružaju tu uslugu. Svaka transakcija koju napravite je vrlo uređeni digitalni zapis, odnosno datoteka koja se sastoji od količine prenesenih jedinica kriptovalute i određenih javnih i tajnih ključeva adresa “digitalnih novčanika“ pošiljatelja i primatelja.

Glavna ili javna “knjiga“ u koju se zapisuju sve ovakve transakcije i vrijednosne izmjene jedinica kriptovaluta zove se “blockchain“. Svaki se zapis temelji na složenoj matematičkoj kriptografiji i zapisuje se u slijedu, jedan blok šifri iza drugoga te tako stvaraju lanac blokova. Stoga nije moguće promijeniti podatke u lancu jer se pritom uzurpira stanje blokova podataka koji se na njemu nalaze, piše Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj.