PolitikaPreporučeno

Milanović zasjao u utrci za premijera: ‘Došlo vrijeme da se konji sedlaju, da se zaustavi zulum’

Predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) u petak je na tiskovnoj konferenciji objavio da će kandidat njegove stranke za premijera RH biti predsjednik republike Zoran Milanović.

“Ja znam da je bilo puno kritika na moj račun i zato ja na ovim izborima neću biti kandidat SDP-a za predsjednika Vlade Republike Hrvatske … dopustite mi da pozdravim Zorana Milanovića, nositelja SDP-ove liste u I. izbornoj jedinici i uskoro predsjednika Vlade Republike Hrvatske,” rekao je Peđa Grbin uz pokoji spontani pljesak okupljenih novinara.

“Rijeke pravde dolaze, izlit će se u proljeće, cijelom zemljom u proljeće. I vidimo se u jednoj boljoj i vedrijoj zemlji Hrvatskoj.”

Zoran Milanović

“Došlo vrijeme da se konji sedlaju”

Milanović se potom, u dobrom raspoloženju i uz smiješak, obratio riječima: “U životima svakog od nas postoje trenuci u kojima trebaš izaći iz zone komfora jer drukčije ne može”, rekao je istaknuvši kako je taj čas za njega kucnuo “nametom stanovitog (Ivana) Turudića“.

“Postoje trenuci u kojima trebaš izać’ iz nekakve zone komfora jer drukčije u biti ne može. Prestaje uobičajeno, prestaje normalno, prestaje banalno. Taj čas kucnuo je na moja vrata, na vrata mnogih od nas, ali na moja vrata konkretno nametom stanovitog (glavnog državnog odvjetnika Ivana) Turudića. To nije kap koja je prelila čašu, to je kanta koja je prelila septičku jamu svih nečistoća koje guše našu zemlju već godinama. Svi legalni i legitimni, pristojni i oni možda manje pristojni načini i pokušaji da se to dokine, da se to preokrene, da se to spriječi su završili s još većim zulumom (ekspr. reg.; nasilje, bezakonje, tiranija – nepravda rječnik), bezobrazlukom, samovoljom, bezakonjem. Došlo vrijeme, kako bi rekli moji preci u splitskoj Zagori, da se konji sedlaju,” rekao je Milanović.

Rijeke pravde, Vlada nacionalnog spasa

Ocijenio je da su izgledi združene oporbe za formiranje stabilne vlasti dobri.

“Okupit ćemo saborsku većinu, vjerujem jasnu i čvrstu, za Vladu nacionalnog spasa. Baš tako. Nacionalnog spasa. I punog gasa krenuti u čišćenje Augijevih staja koje su AP i njegova bulumenta ostavili iza sebe.”

“Čitave rijeke će, baš kao u grčkom mitu, biti potrebne da se to preusmjeri i da bi se to postiglo. Ovoga puta ne Heraklove rijeke, Alfej i Penej, nego rijeke pravde. Rijeke pravde dolaze,” rekao je parafrazirajući stihove istoimene pjesme Jure Stublića. “Obećavam, kao i nekoć, odlučnu i čistu vlast. Lopove, ugnjetače i njihove pomagače izbacit ćemo i zapriječit ćemo im povratak, ali ovog puta na dugo.”

“Sa mnom znate na čemu ste.”

Milanović je pozvao na široki savez za rušenje HDZ-a.

“Sve neokaljane i čestite političke ljude i stranke pozivam na okupljanje. Razlike među nama postoje i nakon ove objave i trenom ove objave neće prestati. Ali od tih razlika, vjerujem, jača je vjera i snaga u to da možemo raditi zajedno i hoćemo raditi zajedno za dobrobit zemlje koja nam je jedina i do koje je jedino nama zaista stalo. Drugima ili nije ili ni ne znaju za nas”, rekao je. “Ja i moji suradnici se u vlast i uzuse vlasti koji vrijede u civiliziranim, modernim, zapadnim društvima i demokracijama ogriješili nismo. Vidjelo se i zna se i bogami i nećemo.”

I još jednom elokventno kudio HDZ.

“Da Hrvatska ne bude ruglo, kakvom su ju naružili AP i njegova koterija praznih likova bez vjere, svjetonazora, ideologije – željna samo gole vlasti i novca. Tuđeg novca, naravno”.


Izbori u Hrvatskoj 2024