Politika

Ministar Grlić Radman potvrdio dobrosusjedske odnose u Italiji

Grlić Radman i Vincenzo Amendola; Foto: MVEP

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je 12. studenoga 2019. godine u službenom posjetu Talijanskoj Republici.

U Rimu se ministar Grlić Radman sastao s ministrom za europske poslove u Vladi Talijanske Republike Vincenzom Amendolom. U razgovoru su potvrđeni vrlo dobri susjedski odnosi, a talijanska je strana dala punu podršku hrvatskom ulasku u Schengen te pridruživanju eurozoni i OECD-u. Također su iskazali želju surađivati s Hrvatskom u realizaciji prioriteta njezinog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Ministri su razgovarali i o aktualnim europskim temama, poput Višegodišnjeg financijskog okvira, Brexita i proširenja Europske unije. U tom kontekstu, ministar Grlić Radman izrazio je žaljenje što nije postignut dogovor u Europskom unijom o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom za što se Hrvatska snažno zalagala. Ministar je upozorio na važnost svibanjskog summita EU sa državama zapadnog Balkana na kojem je nužno poslati jasnu i poticajnu poruku tim zemljama.

Posjet Svetoj Stolici

Ministar je dan kasnije, 13. studenoga 2019., boravio u službenom posjetu Svetoj Stolici. Posjet je započeo audijencijom kod Svetog Oca Pape Franje, a potom se susreo s tajnikom za odnose s državama u Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom.

Na sastanku su istaknuti tradicionalno odlični odnosi Hrvatske i Svete Stolice, koji su utemeljeni na povijesnom partnerstvu i međusobnom razumijevanju. Tome svjedoči, između ostalog, razmjena visokih posjeta u posljednje dvije godine, čiji se nastavak očekuje i u 2020. godini.

Ministar je upoznao tajnika Gallaghera s temama i aktivnostima koje Hrvatska planira poduzeti za vrijeme predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovini sljedeće godine. Razgovarali su i o državama na jugoistoku Europe, kao i važnosti njihovog europskog puta na kojem im Hrvatska pruža snažnu potporu. Poseban naglasak stavljen je na položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini. Sveta Stolica je također izrazila zabrinutost zbog izostanka odluke o početku pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom te izrazila potporu hrvatskim nastojanjima da zadrži politiku proširenja u fokusu Europske unije.

Ministarstvo