PolitikaPreporučeno

Ministar očekuje da će Njemačka marihuanu legalizirati 1. travnja

Savezni ministar zdravstva Njemačke Karl Lauterbach u intervjuu objavljenom u nedjeljnom izdanju dnevnog lista Die Welt najavljuje da će u veljači od donjeg doma parlamenta, Bundestaga, zatražiti glasanje o zakonu koji bi legalizirao marihuanu.

“I dalje pretpostavljam da će Zakon o kanabisu biti usvojen u Bundestagu u tjednu između 19. i 23. veljače i da će stupiti na snagu 1. travnja,” rekao je ministar uz ocjenu da pregovori oko konačnog teksta idu dobro.

“Semafor koalicija” sačinjena od Socijaldemokrata (SPD), Zelenih i liberala (FDP) legalizaciju je zavjetovala još u predizbornoj utrci i ona je dio koalicijskog sporazuma.

Kanabis je s liste zabranjenih tvari uklonjen u studenom.

Lauterbach je u intervjuu rekao da bi uzgoj i posjedovanje marihuane mogli postati legalni s 1. travnja, dok bi se prvi kanabis klubovi, odnosno trgovine, mogli odobriti s 1. srpnjem.

Ministar je ponovio gledište da su pojedine sorte dostupne na ilegalnom tržištu “otrovne” ili izrazito potentne i da će legalizacija zaštiti uživatelje i sputati prodaju “na crno”.

“Kontrolirana distribucija kanabisa pravi je put da se ovo učini, uparena s posebnom zaštitom za djecu i adolescente,” ponovio je.

Poriv prema legalizaciji nije univerzalno prihvaćen, konzervativnije od 16 saveznih država negoduju zbog legislative.

Kršćansko-socijalna unija u imućnoj Bavarskoj jedan je od dionika koji traže blokadu legalizacije.

Lauterbach je u razgovoru ponovio da se kanabis neće prodavati ispred škola i drugih osjetljivih zona.

“Definirali smo udaljenost od 100 metara kao zonu prohibicije. To vidim kao razumnu odluku,” rekao je.

Grabancijaš je okosnice legalizacije, koje su relativno krute i/ili neintuitivne, objavio u kolovozu.