PolitikaPreporučeno

‘Mito’ – demokrati pronašli riječ za pokušaj rušenja Trumpa

Nancy Pelosi vs Donald Trump
Nancy Pelosi u napetom odmjeravanju s Donaldom Trumpom; Foto: Shealah Craighead/White House

Predsjednica Zastupničkog doma Sjedinjenih Država Nancy Pelosi u četvrtak je rekla da je Donald Trump već priznao pokušaj podmićivanja u skandalu s Ukrajinom, glavnim predmetom istrage s ciljem obaranja i opoziva američkog predsjednika.

“Ono što je predsjednik priznao i za što kaže da je ‘savršeno’ (OK), ja kažem da je savršeno krivo. To je podmićivanje,”

Nancy Pelosi

“Mito je pružanje ili uskraćivanje vojne pomoći u zamjenu za javnu izjavu i lažnu istragu povezanu s izborima. To je podmićivanje,” rekla je Pelosi na konferenciji za novinare dan nakon prvog javnog saslušanja u istrazi o opozivu.

Predsjednik vijeća koje provodi istragu (House Intelligence Committee), Adam Schiff, u srijedu je također posegnuo za riječju “mito” u izjavi s kojom su otvorena saslušanja. On je rekao da bi “Dom” mogao otkriti kako je Trump posegnuo za “podmićivanjem saveznika” u nastojanju da osigura drugi mandat.

>>>VIDEO: Trump na bejzbol utakmici dočekan povicima ‘zatvorite ga, zatvorite ga!’

Riječ u posljednja dva dana koriste i drugi istaknuti demokrati. Američki ustav kao glavne razloge za opoziv predsjednika prepoznaje “izdaju, podmićivanja ili druge velike zločine i prekršaje”.

“Bilo bi neshvatljivo da oni to ne uključe, jer je to izričito navedeno u Ustavu kao temelj za opoziv,” komentirao je Nick Allard koji je služio u Odboru za pravosuđe američkog Doma zastupnika.

Detalj iz dosadašnjih saslušanja

William Taylor, aktualni američki veleposlanik u Ukrajini, u srijedu je u prvom javnom svjedočenju o skandalu rekao da je jedan član njegova osoblja 26. srpnja čuo razgovor Trumpa i američkog ambasadora za Europsku uniju Gordona Sondlanda u kojem se predsjednik raspitivao o istragama. Sondland je u razgovoru povedenom dan nakon što je Trump zatražio istrage od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija rekao da su Ukrajinci spremni poslušati zahtjev.

>>>Na pozornicu stupio drugi zviždač: Trump uvjetovao pomoć Ukrajini istragom Bidena i sina

Demokrati istražuju je li republikanski predsjednik zlorabio svoju moć zadržavanjem od Zastupničkog doma već odobrene vojne pomoći Ukrajini u zamjenu za provođenje dviju istraga koje bi mu koristile u odmjeravanju s trenutno glavnim rivalom u predsjedničkoj utrci, bivšim potpredsjednikom SAD-a Joeom Bidenom. Ukrajina je na kraju dobila novac, a Trump odbacuje svaku krivnju.

Iako politički i medijski zanimljiva, borba za opoziv Trumpa vodi prema Senatu Sjedinjenih Američkih Država gdje Republikanci imaju većinu nesklonu obaranju predsjednika.