PolitikaPreporučeno

Picula postavio pitanja zaštite prava potrošača, sankcioniranja kompanija odgovornih za ranitidin

Povodom vijesti kako se s tržišta u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji povlače lijekovi koji sadrže djelatnu tvar ranitidin, koji se u Hrvatskoj prodaju pod robnim markama Peptoran, Ranital, Ranix, Gastrobel, Rantin, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula uputio je dva pitanja Europskoj komisiji o načinima zaštite potrošača i budućim mjerama koje će spriječiti da potencijalno opasni lijekovi budu dostupni u slobodnoj prodaji.

Konkretno, riječ je o ovim pitanjima:

  1. S obzirom da je lijek na tržištu dostupan bez liječničkog recepta i dnevno ga koriste tisuće ljudi, koje mjere Komisija planira poduzeti kako bi zaštitila prava potrošača koji su godinama koristili taj lijek i sankcionirala kompanije koje su ga stavile na tržište, nastavno na najnovije dokaze o njegovoj potencijalnoj štetnosti za zdravlje?
  2. Koje dodatne mjere planira Komisija poduzeti da bi se ovakve situacije spriječile u budućnosti i onemogućilo da lijekovi potencijalno opasni za zdravlje građana budu dostupni u slobodnoj prodaji?

Podsjećamo,  Europska agencija za lijekove (EMA) je nedavno započela ocjenu lijekova koji sadrže djelatnu tvar ranitidin nakon što su ispitivanja pokazala da neki od ovih lijekova sadrže onečišćenje pod nazivom N-nitrozodimetilamin (NDMA). Vjeruje se da su NDMA i srodne tvari kancerogeni i za ljude, a prošle su godine nađeni u nekim lijekovima za snižavanje visokog krvnog tlaka (sartanima), što je dovelo do povlačenja nekih lijekova te u konačnici do postavljanja novih strogih proizvodnih zahtjeva. Lijekove protiv žgaravice na bazi spornog ranitidina svakodnevno koriste tisuće hrvatskih i europskih građana. U SAD-u je dio tih lijekova već povučen iz ljekarni, a isto se događa i u zemljama EU.

>>>Bayer izgubio spor u Kaliforniji, bračnom paru oboljelom od raka odšteta od dvije milijarde dolara

Povlačenje spomenutih lijekova u tijeku je u 13 zemalja EU.

Ured Tonina Picule