Politika

Mogherini: nema i ne može biti vojnog rješenja za sukob u Libiji

Federica Mogherini; Foto: ECAV

Nema vojnog rješenja za sukob u Libiji, rješenje je u pregovorima, izjavila je u utorak europska povjerenica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini .

“Nema i ne može biti vojnog rješenja za sukob u Libiji. Ukoliko se rat nastavi, to će rezultirati samo još većom patnjom stanovništva (…) rješenje je u pregovorima”, kazala je Mogherini u Europskom parlamentu u Strasbourgu nakon najnovijeg razvoja događaja u toj zemlji gdje je general Khalifa Haftar, zapovjednik Libijske nacionalne vojske (LNA) prije dva tjedna pokrenuo ofenzivu na Tripoli.

>>>Mogherini: EU nastavlja ne priznavati izraelski suverenitet na okupiranim teritorijima

Mogherini je istaknula da je Haftar napao Tripoli u trenutku kada se činilo da se približava prilika za uspostavu mira i kada je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres bio u posjetu zemlji te uoči nacionalne konferencije koja još uvijek ima potencija da označi novi početak za Libiju.

“Ukoliko se nastavi pokušavati izvojevati vojna pobjeda u Libiji, svi će izgubiti”, upozorila je Mogherini.

“Ukoliko se nastavi pokušavati izvojevati vojna pobjeda u Libiji, svi će izgubiti”

FEDERICA MOGHERINI

Napad na uspostavu mira

Prema njezinim riječima, napad snaga generala Haftara na Tripoli je napad na konkretne izglede za uspostavu mira u Libiji.

“Jedini scenarij da Libija krene prema naprijed je dogovoreno političko rješenje”, ocijenila je europska dužnosnica, dodavši da EU  u potpunosti podupire napore UN-a u toj zemlji.

Pozivamo strane u Libiji, nastavila je Mogherini, da smjesta otvore humanitarne koridore, proglase prekid vatre i vrate se političkom rješenju.

UN podržava vladu premijera Fayeza al-Serraja u Tripoliju, a koju Haftar želi srušiti. General podržava suparničku vladu koja ima sjedište na istoku Libije.

>>>Trump otvorio put tužbama za komunističku zapljenu imovine na Kubi, EU najavio zaštitu ulaganja

UN je zbog Haftarove ofenzive na Tripoli bio prisiljen odgoditi nacionalnu konferenciju o političkoj budućnosti Libije 14. i 15. travnja. UN, Sjedinjene Države, Europska unija i G7 pozvali su na prekid vatre, no Haftar se zasad oglušuje na te pozive.

Haftara, vođu Libijske nacionalne vojske, podržavaju Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija. Uživa i potporu Rusije, na što je na plenarnoj sjednici EP-a posebno upozorio rumunjski zastupnik Christan Dan Preda (EPP), ali  i Francuske koja ima naftna polja na istoku Libije.