Biznis i ekonomijaPreporučeno

Trump otvorio put tužbama za komunističku zapljenu imovine na Kubi, EU najavio zaštitu ulaganja   

Europska unija mogla bi tužiti Sjedinjene Države Svjetskog trgovinskoj organizaciji (WTO) ili uzvratiti sankcijama kako bi zaštitila svoja ulaganja na Kubi od tužbi koje bi podnijeli američki građani, rekla je u četvrtak šefica europske diplomacije Federica Mogherini.

Kao dio pritiska na kubanske vlasti, Sjedinjene Države najavile su prošli mjesec izmjene takozvanog Helms-Burtonova zakona koje trebaju stupiti na snagu 2. svibnja, piše agencija dpa.

“EU smatra da je ekstrateritorijalna primjena jednostranih ograničenih mjera protivna međunarodnom pravu i odgovorit će na to svim primjerenim mjerama”,

Federica Mogherini

Helms-Burtonov zakon

Tzv. Poglavlje III. dio je Helms-Burtonovog zakona, koji je prije 23 godine popisao sankcije SAD-a protiv Kube. Od njegove primjene odustajali su svi dosadašnji predsjednici, demokrati i republikanci, zbog protivljenja međunarodne zajednice i bojazni da bi to moglo izazvati kaos u američkom pravosudnom sustavu.

Mogherini: EU nastavlja ne priznavati izraelski suverenitet na okupiranim teritorijima

Time bi Washington ukinuo godinama važeću zabranu i dopustio američkim državljanima kubanskog podrijetla da tuže strane tvrtke i pojedince koji se koriste imovinom što su je kubanske vlasti konfiscirale nakon pobjede socijalističke revolucije 1959.

Onima koji se koriste takvom imovinom moguća su i ograničenja za putovanje u SAD.

Europska unija “duboko žali” zbog tog poteza, napisala je Mogherini u izjavi.

“EU smatra da je ekstrateritorijalna primjena jednostranih ograničenih mjera protivna međunarodnom pravu i odgovorit će na to svim primjerenim mjerama”, najavila je visoka europska povjerenica za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Navodi da ti koraci mogu uključiti tužbe pri WTO-u.

Također bi Bruxelles mogao zatražiti odštetu za europske tvrtke koje bi američki građani tužili.

Mogherini je najavila da će Europska unija zatražiti i potporu drugih zemalja, iako ih nije imenovala. Europske i kanadske tvrtke uložile su u kubanski turistički i energetski sektor.

Stotine tisuća tužbi, potraživanja desetaka milijarda dolara

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa u travnju je ukinula zabranu američkim građanima da tuže strane tvrtke koje se koriste imovinom što ju je komunistička vlast konfiscirala nakon pobjede kubanske revolucije 1959.

Ukidanje te zabrane koja je odavna na snazi moglo bi izazvati stotine tisuća tužbi i potraživanja desetaka milijarda dolara.

>>>Trump prijeti sankcijama za Sjeverni tok 2: ‘mi štitimo Njemačku od Rusije’

Tužbe bi trebale pojačati pritisak na Havanu u vrijeme kada Washington zahtijeva da Kuba prestane podupirati venezuelskog predsjednika socijalista Nicolasa Madura.

Službena Havana u srijedu je ponovila da nema kubanskih vojnika u Venezueli i ustvrdila da su suprotne tvrdnje koje stižu iz Washingtona “laži”.