Biznis i ekonomija

Moramo započeti s implementacijama nacionalnog plana za zamjenu kune eurom | guverner

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić rekao je u izjavi medijima nakon 7. sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura da je u javno savjetovanje pušten vrlo važan dokument koji na pitak način približava korake koji su ispred nas u procesu približavanja europskoj monetarnoj uniji, odnosno uvođenju eura.

>>>Građanski puls o uvođenju eura | anketa | MojPosao

“Na tragu onoga što smo učinili proteklih mjeseci i godina, a to je da smo od sredine ove godine u deviznom tečajnom mehanizmu 2, krećemo s javnim savjetovanjem koje će biti gotovo za 30-ak dana,” rekao je ministar.

“Za građane je jako važno da je jedno od osnovnih načela procesa uvođenja eura načelo zaštite potrošača, bilo o konverziji depozita, kredita te zamjeni gotovog novca.”

Zdravko Marić

Dokument bi, pojasnio je, pobliže trebao definirati, kako sa strane javnog tako i privatnog sektora, zakonodavne i provedbene prilagodbe u smislu pripreme i implementacije svega što je važno na nacionalnom planu uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj.

>>>Škoro: zalagat ćemo se za široku javnu raspravu, referendum o euru

O planu uvođenja eura umjesto kune govorio je i guverner HNB-a Boris Vujčić.

>>>Osam banaka u Hrvatskoj od listopada pod izravnim nadzorom ECB-a

“Nacionalni plan koji ide u e-savjetovanje definira sve prilagodbe pravnog sustava, logističke stvari koje je potrebno napraviti kao te ostale pripreme u javnom sektoru i gospodarstvu kako bismo mogli uspješno uvesti euro. Naš cilj je da budemo spremni za dvije godine. Moramo početi od početka godine s implementacijama nacionalnog plana za zamjenu kune eurom odnosno s radom šest koordinacijskih odbora koje smo predvidjeli da će postojati da pripreme nacionalnu konverziju,” rekao je Vujčić.

Grabancijaš/Hina/Vlada RH

Comments (1)

  1. […] Moramo započeti s implementacijama nacionalnog plana za zamjenu kune eurom | guv… 11/11/2020 […]

Comments are closed.