PolitikaPreporučeno

Možemo! najavilo samostalni izlazak na parlamentarne izbore | VIDEO

Politička platforma i stranka Možemo! nakon unutarnjeg vijećanja javlja da će na izbore za Hrvatski sabor u 2024. godini izaći samostalno što uključuje predizborne koalicije s političkim strankama s kojima Možemo! ima sklopljeno strateško partnerstvo i započet proces spajanja (Zagreb je NAŠ! i Nova ljevica).

>>>Možemo! traži članstvo u Europskoj zelenoj stranci

“Odluka je donesena temeljem procjene Vijeća stranke da najveći broj birača za izlazak na izbore možemo motivirati samostalnim izlaskom, te tako ostvariti najbolji rezultat stranke Možemo! ali i stranaka od centra na lijevo, potreban za svrgavanje HDZ-a s vlasti. Na ovaj način možemo najbolje i najkvalitetnije provesti predizbornu kampanju, predstaviti program i potaknuti na izlazak birače koji žele da dođe do promjene vlasti,” izvijestili su u utorak iz stranke.

U manjem broju izbornih jedinica, a u skladu sa stavom lokalnih grupa Možemo! koje djeluju na području tih izbornih jedinica, iznimno su moguće predizborne koalicije sa SDP-om i drugim progresivnim strankama, ukoliko postoji sinergija, dodaje se u priopćenju.

>>>Možemo! izabralo novo vodstvo

“Uvjereni smo da je samostalni izlazak najbolji način da se pobijedi HDZ na idućim izborima, te da zajedno sa SDP-om i drugim strankama od centra na lijevo, formiramo novu Vladu RH”, rekla je koordinatorica stranke Sandra Benčić.

“Prva smo stranka koja je pred birače izašla s ovom odlukom o načinu izlaska na parlamentarne izbore. Odluka ima stranački legitimitet, a najpoštenija je prema građanima jer će ovaj način pokazati odnos snaga, na temelju čega ćemo voditi pregovore o postizbornoj koaliciji. Naravno da ćemo imati  svog kandidata ili kandidatkinju za premijera”, rekao je Tomislav Tomašević.

Možemo! je odluku o samostalnom izlasku na izbore donijelo nakon što je istraživanje naručeno od agencije Ipsos pokazalo da ne postoji pozitivna sinergija predizborne koalicije Možemo! i SDP-a.

“Danas imamo birače u svim dijelovima Hrvatske. Imamo  lokalne grupe u različitim dijelovima zemlje, a apsolutno smo sigurni da ćemo ovim načinom izlaska na izbore motivirati velik broj onih birača koji često ostanu doma. Naša poruka je, dakle, s nama znate točno kome dajete glas,” rekla je u prvoj animaciji birača Benčić.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima