PolitikaPreporučeno

Možemo!: Plenković dovodi Turudića da spašava hadezeovce od istraga i kaznenog progona

“Nakon osam godina zarobljavanja institucija, Andrej Plenković će i zadnje dane svojeg mandata pokušati iskoristiti za potpuno ovladavanje Državnim odvjetništvom kroz izglasavanje izmjena Kaznenog zakona i imenovanje Ivana Turudića glavnim državnim odvjetnikom. Riječ je o sumraku pravosuđa, jer je neovlašteno odavanje informacija iz prethodnog postupka koji je proglašen tajnim sada izjednačeno u kažnjavanju i visini kazne kao i odavanje informacija iz prethodnog postupka koji je nejavan, dakle nije tajan: u oba slučaja kazna je do tri godine zatvora”, upozorile su Sandra Benčić, predsjednica kluba i saborske zastupnice Možemo, Urša Raukar-Gamulin i Ivana Kekin.

A čak i ovakav, navodno ublaženi lex AP i dalje kriminalizira istraživačko novinarstvo, i dalje se ovim prijedlogom omogućava ispitivanje novinara, te oduzimanje mobitela i računala – dakle, novinari su i dalje izloženi mogućoj  represiji. I dalje je to udar na slobodu medija, ništa manji nego je to bio u prijedlogu u prvom čitanju, naglasile su.

Izbavljenje hadezeovca

Kako je podsjetila Raukar-Gamulin, na izboru Ivana Turudića inzistira upravo Plenković, unatoč činjenici da je Turudić višekratno javno lagao: od laganja novinarima do laganja članicama i članovima Odbora za pravosuđe Hrvatskog sabora. Lagao je o nalaženju s bjeguncem od hrvatskog pravosuđa Zdravkom Mamićem, lagao je o porukama s Josipom Rimac.

“Očito je”, rekla je Raukar-Gamulin, “da Plenković dovodi Turudića da spašava hadezeovce od istraga i kaznenog progona, a nije isključeno da spašava i samoga sebe, jer je izradu lex AP-a naredio nakon što su njegovi inicijali procurili u porukama Josipe Rimac”.

Da je tako, pokazao je i sam Turudić, izjavivši usred istrage EPPO-a u Ministarstvu kulture, koja se opasno približila ministrici Obuljen Koržinek, kako Hrvatskoj ne treba Ured Europskog javnog tužitelja. A upravo bi Turudić kao budući glavni državni odvjetnik trebao odlučivati o nadležnosti EPPO-a i tome što je pretežit javni interes kod primjene lex AP-a.

Otvorena pristranost

Kekin je podsjetila da Turudić nikada nije skrivao da je politički vezan uz HDZ, a lex AP omogućit će mu da prijeti i koristi ga protiv drugih zaposlenika DORH-a koji bi mogli upozoravati na skrivanje dokaza: “Na čelo institucije sjeda osoba koja je u interesu kriminalnog miljea i HDZ-a, a tu javnog interesa dakako nema”.

“Zato je Klub Možemo! prošlog petka u saborsku proceduru uputio prijedlog izmjena Zakona o europskom javnom tužitelju u kojem predviđamo mogućnost žalbe Vrhovnom sudu na odluku glavnog državnog odvjetnika; na taj način oduzela bi se barem jedna poluga moći Turudiću”, istaknula je Sandra Benčić.

Potpuno je jasno da objava SMS prepiski s Josipom Rimac nikada od Ivana Turudića ne bi bile okarakterizirana kao “pretežito javni interes”, smatraju zastupnice. Ovakvim, u biti nepromijenjenim člankom 307.a vrši se udar na slobodu medija i nastoji se zaštititi članove pravomoćno osuđene kriminalne organizacije i njihovog šefa od budućih istraga. Zato Možemo! traži da se briše cijeli članak 307.a.

“To ne očekujemo od HDZ-a, već poručujemo da ćemo se na izborima, zajedno s građanima, izboriti za javni interes, elementarne demokratske principe i slobodu medija, kako Plenković ne bi Hrvatsku učinio jednakom Vučićevoj Srbiji ili Orbanovoj Mađarskoj”, rekle su zastupnice.

Grabancijaš/Možemo!


Povezane vijesti