PolitikaPreporučeno

Turudić ‘nije siguran’ da nam treba nadzor EPPO-a koji je RH oslobodio od mnogo kvarnih ljudi

Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Ivan Turudić u četvrtak je gostujući na N1 televiziji izrazio žaljenje zbog nadnacionalne jurisdikcije europskog tužiteljstva koje ima svoj ured u Zagrebu.

“GDO je nadležan za rješavanje sukoba nadležnosti između EPPO-a i državnog odvjetnika. Nisam siguran da smo trebali osnovati to tijelo, niz zemalja ga nema i funkcioniraju i mislim da je situacija kod njih bolja. To je politička odluka i treba je poštovati. Oni brinu o financijskim interesima EU-a. Mislim da se prenaglašava njihova moć,” rekao je Turudić u velikom intervjuu za N1.

Izjava, naširoko podijeljena na X-u, neposredno je izazvala kritiku i zabrinutost. Popratna anketa N1 koja traži odgovor na pitanje: “Treba li Hrvatskoj EPPO?”, pokazuje da ga dobrodošlim smatra velika, gotovo apsolutna većina posjetitelja portala te privatne televizije.

Rezignacija i nevjerica zbog izjave uočljiva je i u komentarima ispod objave novinara N1 Domagoja Novkometa koji je podijelio relevantni isječak iz razgovora.

Promišljanje državnog odvjetnika među ostalima je komentirala i kandidatkinja zelene ljevice za premijerku Hrvatske, Sandra Benčić.

“Turudićeva izjava da nije siguran da je RH trebala osnovati Ured europskog javnog tužitelja, koji Plenkovićeve ministre optužuje kao na traci, pokazuje da je sumnja da je doveden upravo zato da bi blokirao istrage EPPO-a itekako opravdana,” napisala je na X-u.

Nesigurnost glavnog odvjetnika oko potrebe za nadnacionalnim tužiteljstvom nametnula se i kao tema tiskovne konferencije ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića koji je rekao da je uredba o osnivanju Ureda europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj neopoziva.

Nadzor europskih fondova

“Niz zemalja” koje ne sudjeluju u radu EPPO-a su Danska, Mađarska, Poljska, Irska i Švedska koje redom imaju nadnacionalnu obvezu svesrdne suradnje i udovoljavanja zahtjevima europskih tužitelja što je definirano nizom direktiva i instrumenata s osobitim fokusom na nadzor europskih fondova.

“Na tim osnovama, u okviru svoje misije i nadležnosti, EPPO može prikupiti dokaze i ishoditi zamrzavanje imovine od država članica koje ne sudjeluju. Štoviše, EPPO može ishoditi predaju bjegunaca iz država članica koje ne sudjeluju: delegirani europski tužitelj izdaje europski uhidbeni nalog ili zahtijeva izdavanje europskog uhidbenog naloga od strane nadležnog tijela njegove/njezine države članice,” navodi se na službenim stranicama europskog tužiteljstva.

EPPO, kojim rukovodi neustrašiva i prekaljena Rumunjka Laura Codruta Kovesi, Hrvatsku je već oslobodio mnogih kvarnih ljudi, uključujući zloglasnu članicu predsjedništva HDZ-a Gabrijelu Žalac i bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića.

Broj članova HDZ-a koji su “pali” zbog europskih fondova i korupcije ostaje duboko uznemirujući i, u pojedinim slučajevima, tragikomičan.


Povezane vijesti

Comment here