PolitikaPreporučeno

Muškarac zapucao po zgradi Vlade, ranio policajca pa počinio samoubojstvo | VIDEO

Premijer Andrej Plenković održao je 14. listopada konferenciju za novinare na kojoj je podijelio nove detalje o dosadašnjim saznanjima povezanima s napadom na policijske službenike ispred zgrade Vlade Republike Hrvatske na Markovom trgu.

“Želio sam da još malo detaljnije objasnim javnosti, što se u biti dogodilo prema dosadašnjim informacijama ovdje prije dva dana i nastavno na ono što sam kazao na početku sjednice Vlade. Dakle, za hrvatsku javnost važno je znati da je bilo pucanja na tri policijska službenika. Dakle ne na jednog nego na tri, srećom ranjen je samo policijski službenik Oskar Fiuri (…) on je dobro, snažan je, mlad je, oporavlja se,” rekao je premijer.

>>>Plenković: vidjet ćemo tko je odgovoran za ‘teroristički čin’, radikalizaciju Bezuka | VIDEO

*Članak je 14. listopada osvježen detaljem s konferencije Andreja Plenkovića i vieozapisom napada, ispod je neizmijenjeno izvješće zabilježeno u realnom vremenu.   

Napad na Trgu svetog Marka

U ponedjeljak u 8:06 sati zaprimljena je dojava o pucnjavi na Trgu svetog Marka u Zagrebu, izvijestio je MUP.

Prema dostupnim informacijama muškarac je iz automatske puške ispalio rafal prema zgradi Vlade Republike Hrvatske i pritom s četiri metka ranio 31-godišnjeg policajca. Na mjestu događaja se spletom sretnih okolnosti našao vozač sanitetskog vozila Opće bolnice Zabok, Dubravko Dugorepec (51), koji je ranjenog policajca prevezao u Vinogradsku bolnicu.

“Prevozio sam uzorke za testiranje na Covid koji sam iz Zaboka vozio u Kliniku Fran Mihaljević. Vidio sam na Markovom trgu ranjenog policajca, zaustavio sam se. Zajedno s policajkom koja je tu stavljali smo mu komprese preko uniforme na prostrijelne rane. On je bio pri svijesti cijelo vrijeme i samo je govorio da ga boli i da je izgubio puno krvi,” rekao je Dubravko za 24 sata.

Iz MUP-a su u 8:45 sati izvijestili da je “osoba koja odgovara opisu počinitelja” pronađena na adresi Jabukovac gdje je počinila samoubojstvo.

U 9:20 sati je stigla informacija da je ranjeni policijski službenik podvrgnut operativnom zahvatu nakon kojeg je njegovo stanje stabilno.

“Ustrijeljeni policajac dovezen je u Kliničku bolnicu Sestre milosrdnice s prostrijelnim ranama lijeve ruke te s obje strane trupa, a zasad su mu funkcije stabilne,” izjavio je za Hinu ravnatelj bolnice Mario Zovak.

Informacija o počinitelju osvježena je u 11:15 detaljem da je riječ o 22-godišnjem hrvatskom državljaninu.

Različiti izvori napadača identificiraju kao Danijela Bezuka iz Kutine. On je neposredno prije napada u objavi na Facebooku napisao: “Dosta je bilo prevara i bezobzirnog gaženja ljudskih vrijednosti bez odgovornosti.”

Danijel Bezuk; Foto: Facebook

Pozivajući se na nepotvrđene informacije s kojima raspolažu istražitelji, Jutarnji piše da je Bezuk osobno poznavao ranjenog policajca te da je motiv za pokušaj ubojstva navodna ljubomora.

Očevidom, koji se provodi na nekoliko lokacija na području grada Zagreba, rukovodi županijski državni odvjetnik iz Zagreba, uz stručnu pomoć Ekipe za očevide Policijske uprave zagrebačke i vještaka Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”.

Premijer Andrej Plenković, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ravnatelj policije Nikola Milina nakon pucnjave su održali sastanak. Hina od izvora u Vladi doznaje da je ozlijeđeni policajac radio u njihovu osiguranju te da premijer u vrijeme incidenta nije bio u zgradi.

“Riječ je o pokušaju teškog ubojstva. Nemamo više saznanja, želimo ranjenom policajcu svu potporu i nadamo se da će njegovo zdravlje biti stabilno,” rekao je ispred Vlade premijer Plenković.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima