Biznis i ekonomija

Najveća intervencija u povijesti Japanske banke zauzdala kamate na državne obveznice

Japanska središnja banka (BOJ) motri rezultate monetarne operacije bez presedana nakon što je prošloga tjedna kupila državne obveznice u vrijednosti 10.9 bilijuna jena (81 milijarda dolara).

BOJ se na intervenciju odlučio nakon što je prinos na referentne državne obveznice pokazao namjeru prelaska strogo branjene granice od 0.25%.

>>>Središnja banka Japana financijskim institucijama plaća uzimanje i plasiranje novca

Prinos je u utorak kotirao na 0.23%.

BOJ za sada odolijeva porivima prema stezanju monetarne politike za kakvim s više nego manje panike poseže Zapad, uključujući središnje banke Sjedinjenih Američkih Država, Europe, Engleske ili Kanade, no promatrači tržišta drže da je strategija privremena i osmišljena kako bi kupila vrijeme nužno za povijesni zaokret.

Prinos na japanske državne obveznice,courtesy of Bloomberg
Kraj ere

Bloomberg u izvješću podcrtava da je japanska vlada na jednu od ključnih pozicija u ministarstvu financija imenovala prekaljenog stratega Michia Saitu koji je krajem ’90-ih godina prošlog stoljeća Japanu pomogao da prebrodi gospodarsku i monetarnu krizu.

>>>Bivši guverner BoJ-a: ‘japanifikacija’ ekonomija na životu održava neučinkovite tvrtke

Saito je preuzeo diviziju koja pokriva tržište obveznicama i izgledno će osnažiti komunikaciju sa središnjom bankom.

Mari Iwashita, glavna ekonomistica u Daiwa Securities, drži da je imenovanje “izrazito značajno” jer signalizira nakanu izlaska iz ultraopuštene monetarne politike što je ususret 2022. godini bilo nezamislivo.

>>>‘Neograničena’ kupnja državnih i korporativnih obveznica – totalni monetarni raspašoj u Japanu

“Za glatki izlazak BOJ-a iz masivnog programa kupnje obveznica nužna je bliska suradnja s ministarstvom financija, stoga je imenovanje iskusne osobe izrazito značajno,” rekla je Iwashita. “To su pozitivne vijesti za tržišta.”

>>>‘Grom iz vedra neba’, stezanje monetarne politike u Švicarskoj

Ukoliko se njezina procjena pokaže točnom Japan će zaključiti borbu protiv deflacije temeljenu na postojanom stvaranju/tiskanju novca koja traje gotovo četiri desetljeća i uploviti u za naciju još neistražene vode.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima