PolitikaPreporučeno

Predsjednik odbacio zlonamjerne napise o sastanku s Marin, promicao nacionalne interese

Sanna Marin i Zoran Milaović; Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske/Ana Marija Katić

Ured predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića u utorak je reagirao na “netočnu i zlonamjernu informaciju” objavljenu u pojedinim medijima prema kojoj je kasnio na sastanak s predsjednicom finske Vlade Sannom Marin.

>>>Nova finska premijerka Plenkoviću predala ‘loptu’ snijega

Iz ureda navode da je posjet “u svakom detalju – od dočeka, do zajedničkog fotografiranja – odrađen prema jasnom, dugogodišnjem državnom protokolu kakav se uvijek primjenjivao i primjenjuje prilikom takvih posjeta.”

>>>Vukovar: Predsjednik Milanović najavio veto na ulazak Finske i Švedske u NATO

Jedina su odstupanja bila polusatno kašnjenje Marin za koje je Predsjednik pokazao razumijevanje i njezino, izgledno nehotično iskakanje iz uobičajenog protokola.

Premijerka Sanna Marin i finsko izaslanstvo u Uredu predsjednika; Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske/Ana Marija Katić

“Jedini put do sada dogodilo se da gost (finska premijerka danas) Predsjednika Republike nije pričekao na za to predviđenoj poziciji, ispred zastava, kao što su to učinili baš svi dosadašnji gosti u Uredu predsjednika Republike. Bez obzira na njezino kašnjenje i odstupanje od protokola, službeni doček i predstavljanje izaslanstava, kao i sastanak odrađeni su apsolutno prema uobičajenoj praksi. Tvrditi drugačije, pogotovo kada to čine pojedinci koji danas uopće nisu bili u Uredu predsjednika Republike, samo pokazuje zastrašujuću nezainteresiranost za činjenice i spremnost da pod svaku cijenu sramote institucije svoje države,” priopćeno je.

Međusobna podrška, promicanje nacionalnih interesa

Iz ureda pišu da se na sastanku razgovaralo o odnosima dviju država koje povezuje članstvo u Europskoj uniji, zatim o NATO summitu koji će se održati u Madridu idućeg tjedna, kao i o sigurnosnoj i političkoj situaciji u jugoistočnoj Europi s naglaskom na Bosnu i Hercegovinu.

Sanna Marin i Zoran Milanović; Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske/Ana Marija Katić

Budući da je Finska podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u, predsjednik Milanović upoznao je premijerku Marin sa svojim stavovima vezanim uz širenje NATO-a. Pri tome je pojasnio kako se načelno ne protivi ulasku Finske u NATO i da razumije sigurnosne razloge zbog kojih je Finska aplicirala za članstvo, ali je finskoj premijerki istodobno ukazao na sigurnosne probleme s kojima je suočena Hrvatska zbog nestabilne političke situacije u Bosni i Hercegovini. Predsjednik Milanović detaljno je pri tome informirao svoju sugovornicu o teškom položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini kojima je uskraćeno demokratsko pravo biranja svojih legitimnih predstavnika.

>>>Milanović dao snažne argumente za blokadu širenja NATO-a, zaštitu nacionalnog interesa, Hrvata u BiH

Nadalje, predsjednik Milanović prenio je predsjednici finske Vlade svoje uvjerenje kako je potrebno nastaviti proces širenja EU. U tom je kontekstu ponovio svoju podršku za dodjelu statusa kandidata Ukrajini i Moldovi, ali je upozorio kako se status kandidata istovremeno mora osigurati i Bosni i Hercegovini, te započeti pregovore s državama jugoistočne Europe koje su ispunile tražene uvjete za to.

Zoran Milanović u razgovoru sa Sanom Marin; Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske/Ana Marija Katić

Istaknuvši kako su stabilnost Bosne i Hercegovine i ravnopravnost Hrvata u toj državi posebno važni za Hrvatsku, predsjednik Milanović rekao je premijerki Marin kako od partnera iz EU, uključujući Finsku, očekuje više razumijevanja i podrške za interese Republike Hrvatske jer je međusobna podrška smisao savezništva kako u EU, tako i u NATO-u.

Pratite nas na Google vijestima

Grabancijaš/Ured predsjednika RH

Comment here