Politika

Nakon ‘konstruktivnih’ vikend pregovora rješenju ni traga: brexit

Glavni pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier ocijenio je u nedjelju da preostaje “puno posla” za proboj iz zastoja 18 dana prije predviđenog razlaza između Velike Britanije i Europske unije.

On je “konstruktivnima” ocijenio pregovore tijekom vikenda između Londona i Bruxellesa, prema priopćenju Europske komisije.

Vrijeme prolazi i nekoliko dana prije europskog sastanka na vrhu 17. i 18. listopada u Bruxellesu, to je posljednja prilika za izbjegavanje izlaska iz EU bez dogovora i s teškim posljedicama, kada treća odgoda donosi produljenje neizvjesnosti u vezi puta kojim će krenuti Velika Britanija nakon 46 godina u europskom krugu.

Barnier je u nedjelju navečer u Bruxellesu informirao 27 veleposlanika EU o napretku njegovih razgovora s Velikom Britanijom.

>>>‘Neizmjerno neizgledan’ sporazumni brexit u telefonskom razgovoru Merkel i Johnsona

Jedan europski diplomat je nakon tog susreta potvrdio da nije bilo ni traga brzog rješenja krize i napomenuo da se stajalište Velike Britanije nije puno promijenilo.

“Još nema napretka. Intenzivni razgovori se nastavljaju. Preostaje još samo nekoliko dana do europskog sastanka na vrhu”, rekao je taj izvor.

“Ako britanska vlada želi rješenje, mora brzo djelovati. Vrijeme curi”, dodao je.

Barnier treba informirati europski parlament o napretku razgovora s Londonom u nedjelju navečer i u utorak ministre vanjskih poslova Unije u Luxembourgu.

Tehnički razgovori Londona i Bruxellesa se nastavljaju u ponedjeljak.

London i Bruxelles se ne uspijevaju dogovoriti o načinu kako nakon Brexita izbjeći povratak fizičke granice između Sjeverne Irske, britanske pokrajine i Republike Irske koja ostaje u EU i kako zadržati mir na otoku.