Biznis i ekonomijaPreporučeno

Hrvatice i Hrvati nerado prihvaćaju ispodprosječno plaćene poslove u turizmu

U periodu od 1. siječnja do 30. rujna na portalu MojPosao i mobilnoj aplikaciji PosLovac objavljeno je preko 12.000 radnih pozicija u kategoriji ‘Turizam i ugostiteljstvo’, što je rast od 1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Sveukupno gledano, oglasi za kategoriju ‘Turizam i ugostiteljstvo’ činili su 21% ukupnog broja oglasa. U bazi životopisa za turizam nalazi se preko 98.000 životopisa, a ove godine je u toj kategoriji otvoreno 4.200 novih profila i uređeno više od 11.000 postojećih profila.

Poslovi u turizmu se nalaze među najniže plaćenim zanimanjima, s plaćama koje su 17% niže od prosjeka.

Rast broja oglasa je u skladu sa sezonom i općom situacijom na tržištu rada, smatra Igor Žonja, direktor portala MojPosao.

„Domaći poslodavci su se ove godine bolje pripremili za sezonu i zaposlili veći broj radnika iz inozemstva jer im, neovisno o broju nezaposlenih prema evidenciji HZZ-a, pronalazak kadra u Hrvatskoj postaje sve veći izazov.“

>>>Kvartalni rast neželjenih radnih mjesta u Hrvatskoj: Eurostat

„Također, zbog činjenice da teško pronalaze radnike kod nas, inozemni poslodavci su značajno smanjili oglašavanje u Hrvatskoj i otvaraju se prema državama koje nisu članice EU.“.

>>>Burilović pozdravio povećanje kvota, podržao strože uvjete za one koji više puta odbiju posao

„Kako bismo doskočili ovom problemu, potrebno je smanjiti broj zaposlenih u javnom sektoru, uložiti u edukaciju ljudi koji ostanu bez posla i prekvalificirati ih za rad u privatnom sektoru, a samim time i u turizmu“, pojašnjava Žonja.

Najtraženiji i dalje konobari i kuhari

Najtraženija zanimanja u kategoriji ‘Turizam i ugostiteljstvo’ bila su: konobar/barmen, kuhar, pomoćni radnik u kuhinji, pomoćni kuhar, sobarica/spremačica i recepcionar.

Na oglase u kategoriji ‘Turizam i ugostiteljstvo’ zabilježeno je preko 97.000 prijava.

Od ukupnog broja objavljenih oglasa, njih 56% odnosilo se na priobalne županije (poslodavci su u mogućnosti označiti više županija rada za jedan oglas).

Najviše oglašenih radnih pozicija, osim za Zagreb i Zagrebačku županiju (33%), bilo je za Splitsko-dalmatinsku (20%), Primorsko-goransku (12%) te Istarsku županiju (11%). Slijede Zadarska (8%), Dubrovačko-neretvanska (7%) te Šibensko-kninska županija (5% oglasa).

Među gradovima na obali, najviše radnih pozicija je oglašeno u Splitu (6% od ukupnog broja oglasa u turizmu), odnosno Dubrovniku, Poreču i Rijeci (sva tri grada sudjeluju s 2% objavljenih oglasa).

Potrebne kvalifikacije za rad u turizmu

Što se tiče kvalifikacija potrebnih za zaposlenje u turizmu, u najvećem broju oglasa (39%) tražili su se minimalno kvalificirani radnici, u 30% oglasa nužna je bila minimalno srednja stručna sprema, a tek se u 3% oglasa tražila visoka stručna sprema.[1]

U 59% natječaja iskustvo nije navedeno kao uvjet za zaposlenje. U oglasima u kojima se tražilo iskustvo (njih 41%), prosječno je bila potrebna godina dana i deset mjeseci radnog iskustva. Prošle godine se prethodno radno iskustvo tražilo u 46% natječaja za poslove u turizmu.

Poznavanje stranih jezika tražilo se u 36% oglasa, a poslodavci su najčešće bili u potrazi za radnicima koji se mogu sporazumjeti na engleskom jeziku (35% oglasa).

U svakom desetom natječaju za posao (10%) tražilo se poznavanje njemačkog jezika, a u 5% oglasa razumijevanje talijanskog jezika.[2]

Poznavanje rada na računalu postavljeno je kao uvjet za prijavu u svega 14% oglasa, slično kao i prošle godine kada se rad na računalu tražio u 13% oglasa.

Ove godine rad na određeno nudio se u 65% oglasa, što je nešto više u odnosu na prethodnu godinu (61%).

Istovremeno, u 51% posto oglasa nudilo se stalno zaposlenje, što je više nego prošle godine (45%), dok je svaki četvrti poslodavac (25% oglasa) tražio honorarne, odnosno sezonske radnike.[3]

Plaće u turizmu

Poslovi u turizmu se nalaze među najniže plaćenim zanimanjima, s plaćama koje su 17% niže od prosjeka. Najviše plaće imaju šefovi kuhinje (8.209 kuna), menadžeri ugostiteljstva (7.847 kuna), pizza majstori (6.026 kuna) te kuhari (5.560 kuna). Prosječna plaća konobara iznosi 4.696 kuna. Važno je napomenuti da se radi o plaćama bez napojnica, koje tradicionalno čine dio plaće konobara, ali i kuhara.

Gledano prema županijama, najviše plaće u turizmu su u Dubrovačko-neretvanskoj (6.085 kuna), i Primorsko-goranskoj županiji (5.608 kuna). Iako su, općenito gledano, plaće najviše u Gradu Zagrebu, u turističkim zanimanjima su plaće u našem glavnom gradu niže od onih na Jadranu.

[1] Poslodavac je u mogućnosti označiti više vrsta zaposlenja.

[2] U oglasima je moguće navesti više jezika odjednom.

[3] Poslodavci su mogli označiti više odgovora.

(MojPosao)