Biznis i ekonomijaPreporučeno

Burilović pozdravio povećanje kvota, podržao strože uvjete za one koji više puta odbiju posao

Luka Burilović
Luka Burilović; Foto: HGK

“Povećanje kvota bila je nužna mjera da se pomogne poslodavcima. Jedina alternativa je bila da se stavi ključ u bravu ili da pati kvaliteta rada, što je u jeku turističke sezone pogubno. No, pobijedio je glas razuma i saslušan je glas gospodarstvenika. Sada kada smo ugasili taj požar, možemo nastaviti raditi na novom Zakonu o strancima koji će kvote u potpunosti i ukinuti,” rekao je predsjednik HGK Luka Burilović, pozdravljajući današnju odluku Vlade o povećanju kvota za uvoz radne snage od 2000 radnih dozvola za turizam i 1000 za građevinu.

“Sada moramo nastaviti integrirati populacijsku politiku u našu dugoročnu razvojnu strategiju, uz ostale dugoročne mjere, prije svega prilagodbu obrazovnoga sustava tržištu rada,”

LUKA BURILOVIĆ

>>>Kvartalni rast neželjenih radnih mjesta u Hrvatskoj: Eurostat

“Za građevinu ćemo još vidjeti i kako stvari stoje kada ponovno krenu radovi u rujnu. Postoji mogućnost da će trebati još povećavati kvote. Ovo je i dodatna potvrda da u konačnici kvotni sustav više ne funkcionira jer ćemo se dovesti u situaciju da svako malo moramo tražiti dodatne radne dozvole,” rekao je Burilović.

Burilović je istaknuo i da podupire strože uvjete za one na zavodu koji više puta odbiju posao. “Dakako da treba prvo potražiti među domaćom radnom snagom. No, ako ne ide, gospodarstvenici ne mogu i ne trebaju čekati,” naglašava Burilović.

>>>44 tisuće prijavljenih na burzi rada ne zadovoljava međunarodne kriterije nezaposlenosti: DZS

“Sada moramo nastaviti integrirati populacijsku politiku u našu dugoročnu razvojnu strategiju, uz ostale dugoročne mjere, prije svega prilagodbu obrazovnoga sustava tržištu rada,” zaključuje Burilović.