Biznis i ekonomijaPreporučeno

Nakon ‘neodoljivog’ eksperimentalnog uspjeha islandski javni sektor usvaja četverodnevni radni tjedan

Islandski pilot program četverodnevnog radnog tjedna u javnom sektoru, do sad najveći na svijetu, završio je s “neodoljivim uspjehom” i trebao bi poslužiti kao model vladama i biznisima širom svijeta, rekli su istraživači.

U pokusu je sudjelovalo više od 2,500 osoba, ili oko 1 posto radne populacije, koje su u razdoblju od 2015. do 2019. godine uživale u radnom tjednu od 35-36 sati bez smanjenja plaće.

>>>Najveći njemački sindikat dogovorio povišicu, radnicima otvorio četverodnevni radni tjedan

Rezultate istraživanja združeno su analizirala dva think tanka, jedan na Islandu a drugi u Ujedinjenom Kraljevstvu, uz zaključak da je skraćeno radno vrijemo dramatično povećalo produktivnost i blagostanje zbog čega shema nalazi širu i trajnu primjenu.

Ohrabreni i osnaženi podacima, sindikati su skraćeni radni tjedan uključili u pregovore o kolektivnim ugovorima, a istraživači procjenjuju da je u razdoblju nakon pilot programa, od 2019. do 2021. godine, 86% radne populacije ostvarilo pravo na četverodnevni radni tjedan ili se našlo u posjedu ugovora o radu koji predviđa fleksibilno radno vrijeme.

Kontekst

Pokus je pod pritiskom sindikata i civilnog društva pokrenulo Gradsko vijeće glavnog grada Reykjavik i nacionalna vlada. U njemu je sudjelovala reprezentativna mješavina zaposlenih u različitim sektorima i s različitim radnim vremenom, uključujući rad od 9 do 17 sati i rad u neregularnim smjenama.

>>>‘Stiglo je vrijeme’ za nacionali program četverodnevnog radnog tjedna u Španjolskoj

Analiza think tanka Autonomy (UK) i islandske Udruge za održivost i demokraciju (Alda) pokazala je dramatični porast blagostanja preko čitavog seta indikatora. Smanjenje stresa i “izgaranja”, generalno bolje zdravlje i zadovoljstvo omjerom života i rada, značajno se popravilo kroz gotovo čitav uzorak.

Istraživači kažu da su produktivnost i kvaliteta usluga ostali isti ili su poboljšani na većini radnih mjesta uključenih u ispitivanje. “Islandsko putovanje kraćim radnim tjednom govori nam da u modernim vremenima nije samo moguće raditi manje, već i da je moguća progresivna promjena,” rekao je Gudmundur D. Haraldsson iz Alda.

>>>69% Hrvatica i Hrvata podržava četverodnevni radni tjedan: anketa/MojPosao

Jedna od kvaliteta provedenog istraživanja bila je njegova generalna neutralnost u smislu prihoda i rashoda za dionike.

“Ova studija pokazuje da je najveći svjetski pokus sa skraćenim radnim tjednom u javnom sektoru po svim mjerilima bio neodoljiv uspjeh. Ona pokazuje da je javni sektor zreo za to da bude pionir kraćih radnih tjedana –  i donosi lekcije koje mogu naučiti i druge vlade,” rekao je o rezultatima programa Will Stronge, direktor istraživanja u Autonomyji.

Pratite nas na Google vijestima

via Independent