PolitikaPreporučeno

Napadi, nacistički simboli na centrima za cijepljenje i zdravstvenim ustanovama širom Francuske

Vandali su u Francuskoj oštetili više od 20 centara za cijepljenje i drugih zdravstvenih ustanova označivši pojedine fašističkim ili nacističkim simbolima i sloganima.

Povod za ekstremne akcije ekstremna je odluka francuskih vlasti da ulaz u ugostiteljske i zabavne objekte, vlakove i druga javna mjesta uvjetuje “covid statusom”.

Građani protiv diskriminacije i segregacije u sjeni pandemije prosvjeduju već četiri vikenda zaredom. Prema službenim podacima njihov je broj u navedenom razdoblju porastao sa 100 na više od 240 tisuća.

>>>‘Ne diktaturi!’: u Francuskoj dosad najveći prosvjed protiv diskriminacije necijepljenih | VIDEO

Reuters od izvora iz ministarstva unutarnjih poslova doznaje da su od 12. srpnja napadnute i oštećene ukupno 22 zdravstvene ustanove, uključujući 15 centara za cijepljenje, pet centara za testiranje na COVID-19 i jedan medicinski laboratorij.

Umjereniji znakovi pobune, uključujući iscrtavanje svastika ili grafita s porukama “optanti”, “Nacisti” i “genocid” mogu se vidjeti širom zemlje na brojnim ustanovama i instalacijama povezanima s pandemijom.

“Jednog će dana sve ovo otići u zrak”

U gradu Loire u Neuille-Pont-Pierreu prošloga su mjeseca znakovi centara za cijepljenje prekriveni Davidovim zvijezdama – nalik onima s kojima su nacisti označavali Židove. “Mi čistimo ove strahote, ovo je odvratno. Ovi rasistički i kukavički napadi također su pogodili i druge centre,” rekao je gradonačelnik Michel Jollivet na BFM TV-u.

Lokalni list Le Dauphine izvještava da su grafiti protiv cijepljenja ispisani na javnoj zgradi koja je služila kao centar za cijepljenje u gradu na jugoistuku Lans-en-Vercorsu. Aktivisti su građevinu poplavili koristeći sustav za zaštitu od požara.

>>>Prosvjedi protiv obveznog cijepljenja i diskriminacije necijepljenih u Francuskoj, Italiji i Grčkoj

“Uništavanje centra za cijepljenje dovoljno govori o motivima počinitelja, kojima će se ući u trag,” napisao je u objavi na Twitteru ministar zdravlja Olivier Veran.

U Urrugneu, na Pirinejima, zapaljen je šator privremenog centra za cijepljenje, dok je u Audincourtu na istoku Francuske prekinuto napajanje centra za cijepljenje što je ugrozilo doze pohranjene u hladnjacima. “Nema sumnje da je meta bio centar za cijepljenje,” rekao je gradonačelnik Martial Bourquin za L’Express.

Osoblje velikog centra za cijepljenje u Toulouseu u nedjelju je pak pronašlo poruku upozorenja: “Jednoga će dana sve ovo otići u zrak.”

Ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin kaže da će počinitelji biti ozbiljno kažnjeni, no zasad nema vijesti o značajnim uhićenjima.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (3)

  1. […] pobunjenička “gerila” riše nacistička i fašistička obilježja i vandalizira lokacije za cijepljenje i testiranje, mirniji dio populacije rasprostire dekice i zasjeda na ulice, uživajući u ići i piću ispred […]

  2. […] >>>Napadi, nacistički simboli na centrima za cijepljenje i zdravstvenim ustanovama širom … […]

  3. […] >>>Napadi, nacistički simboli na centrima za cijepljenje i zdravstvenim ustanovama širom … […]

Comments are closed.