Biznis i ekonomijaPreporučeno

Nastavlja se propadanje skandalima uzdrmanog Credit Suisse, rejting na korak do ‘škarta’

Predsjednik Credit Suisse, Axel Lehmann; Foto: Bloomberg Markets and Finance/YouTube

Credit Suisse u četvrtak je izvijestio o najvećem godišnjem gubitku od 2008. godine koja slovi kao uvertira u Globalnu recesiju.

Klijenti i investitori banku, nekoć prihvaćenu kao “preveliku da bi propala”, s više ili manje panike napuštaju od lanjskog listopada nakon što je predstavljeni plan restrukturiranja umjesto da umiri, prepao tržišta.

>>>Credit Suisse prodaje imovinu, traži investitore i zavjetuje reformu

Banka je u četvrtak ponovno upozorila na gomilanje “znatnih” gubitaka u tekućoj godini, dionica je reagirala padom za 2.5%.

Credit Suisse je u posljednjim godinama generirao fascinantnu količinu skandala koji su u zadnjem kvartalu 2022. rezultirali stampedom, odljevom i/ili povlačenjem 110 milijardi švicarskih franaka (120 milijardi dolara).

Uprava je rekla da se situacija vedri, ali da će bankovna divizija za upravljanje bogatstvom i imovinom prvo tromjesečje ponovno zaključiti s gubitkom.

>>>Goldman Sachs priprema najveća otpuštanja od financijske krize

“Operativni učinak (Credit Suisse) bio je čak i lošiji od očekivanog, a razina odljeva prilično zapanjujuća,” komentirao je Thomas Hallett, analitičar tvrtke Keefe, Bruyette & Woods, u bilješci klijentima čiji sadržaj prenosi Reuters.

Moćna gomilica skandala

Banka, veličinom druga u Švicarskoj, u četvrtom je kvartalu iskusila neto gubitak od 1.39 milijardi franaka s čime se ukupni neto gubitak u 2022. popeo na 7.29 milijardi dolara. Div u crvenom sada pliva već drugu godinu.

>>>Goleme banke poljuljane epohalnom implozijom američkog hedge fonda | Archegos Capital

U moćnoj gomilici recentnih skandala osobito se ističe gubitak od 5.5 milijardi dolara povezan s američkom investicijskom tvrtkom Archegos Capital i zamrzavanje 10 milijardi dolara vrijednog dobavnog lanca zakvačenog za insolventnog britanskog financijera Greensill.

Andreas Venditti, analitičar iz Vontobela, prošlu je godinu karakterizirao kao “očito jednu od najgorih u 167-godišnjoj povijesti Credit Suissea,” uz procjenu da neposredna budućnost neće ponuditi predah.

>>>Nove racije u sjedištu Deutsche Bank | Cum-Ex

Agencija za (pr)ocjenu kreditnog rejtinga Standard & Poor’s u posljednjoj je reviziji, u studenom, banku gurnula na jednu razinu iznad “škarta”.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima