Biznis i ekonomijaPreporučeno

Neočekivana kontrakcija američkog gospodarstva: Q1/2022

Šef američke središnje banke Jerome Powell; Foto: Federalne rezerve

Gospodarstvo Sjedinjenih Američkih Država u prvom je tromjesečju iskusilo neočekivanu kontrakciju dijelom potaknutu dokidanjem raskošnih covid potpora i izravnih uplata novca građanima.

Iznenađeni analitičari procjenjuju da je posrtanje anomalija budući da su domaća potrošnja i potražnja snažne.

>>>Deprivirani klinci pljačkaju i pustoše trgovine u Zaljevu San Franciska | VIDEO

Riječ je prvoj kontrakciji američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od oštre i duboke recesije potaknute prvim valom koronavirusa koji je svijet zapljusnuo početkom 2020. godine.

Covid endgame

Prva tumačenja drže da je, uz covid endgame, na klizanje utjecao rastući vanjskotrgovinski deficit dijelom uvjetovan promjenom predsjedničke administracije, odustajanjem od protekcionizma i “Amerika na prvom mjestu” politike koja je karakterizirala predsjedanje bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Uočljivo je i usporavanja akumulacije zaliha.

Analitičari ukazuju da je domaća potražnja ostala snažnom i ojačala u poredbi sa zadnjim kvartalom 2021. godine što umanjuje bojazan od stagflacije ili recesije.

Stezanje monetarne politike

Budućnost je ipak neizvjesna jer su Federalne rezerve krenule sa snažnim stezanjem monetarne politike koja je podgrijala i prema pojedinim (pr)ocjenama pregrijala gospodarstvo potpirujući povijesne inflacijske pritiske koji, dodatno raspireni ruskom invazijom na Ukrajinu, žare i pale potrošače širom svijeta.

>>>MMF isporučio jednu od najtmurnijih gospodarskih prognoza ikad

Američka središnja banka, Fed, na prošlom je sastanku kamate za financijski sustav povećala za 25 postotnih bodova, očekuje se da će novo prilagođavanje, za do 50 postotnih bodova biti najavljeno nakon sastanka upravnog odbora iduće srijede. Mnogi drže da će promjena politike okinuti recesiju.

>>>ECB zabrinut, zagrijan za vraćanje kamata u pozitivni teritorij, gašenje tiskare

“Gospodarstvo još pokazuje ponešto otpornosti, ali izvješće o BDP-u za prvo tromjesečje signalizira početak umjerenijeg rasta u ovoj i idućoj godini, ponajviše u odgovoru na veće kamatne stope,” komentirao je u bilješci za klijente Sal Guatieri, iskusni ekonomist iz BMO Capital Markets u Torontu.

“Unatoč kontrakciji, Fed ima malo izbora i stope u svibnju mora povećati agresivno kako bi zauzdao inflaciju,” dodao je.

Velika disonanca između zbilje i očekivanja

Prva službena procjena američke vlade sugerira da je BDP u prvom kvartalu i na godišnjoj razini pao za 1.4%, nakon snažnog rasta za 6.9% u zadnjem lanjskom kvartalu.

Ekonomisti su za Reuters iznijeli očekivanja o njegovom rastu za 1.1% na godišnjoj razini. Procjene u anketama sezale su do 2.6%, stoga je sažimanje uistinu neočekivano.

>>>‘Poziv na buđenje’: SAD trpi najsnažniju inflaciju u 40 godina

“Američko gospodarstvo nije ni blizu recesije,” definirane kroz dva uzajamna tromjesečja pada gospodarskih aktivnosti, odvagnuo je Gus Faucher, glavni ekonomist PNC Financials u Pittsburghu, Pennsylvanija. “Osnovna je potražnja snažna, tržite rada u izvrsnom je stanju. Rast će se nastaviti u drugom kvartalu.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima