PolitikaPreporučeno

Neograničeno zadržavanje migrantske djece u SAD-u

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa u srijedu je izmijenila pravila o zadržavanju migrantskih obitelji dok sudovi odlučuju o njihovim zahtjevima za azil.

Novo pravilo, koje će zasigurno naići na širok otpor, ukida granicu od 20 dana za zadržavanje migrantske djece što je u pravilu rezultiralo puštanjem čitavih obitelji.

>>>‘Trump je tabu’: ponajbolji karikaturist Kanade izgubio glavnog poslodavca

Trump je suzbijanje ilegalne imigracije postavio kao žarišnu točku svoje kampanje i predsjedanja, uključujući još uvijek neispunjeno obećanje o gradnji zida na granici SAD-a i Meksika. On je u srijedu novinarima rekao da ozbiljno razmatra ukidanje prava na stjecanje državljanstva rađanjem na američkom tlu.

“Okrutnost Trumpove administracije ne poznaje granice.”

Chuck Schumer

Administracija je 15. srpnja već uvela zakon koji uskraćuje gotovo svako pravo na traženje azila  na južnim granicama. U kolovozu je najavljeno da će vize i boravišne dozvole dobivati isključivo osobe sa zaradom dovoljnom za život.

Iako se udruge na sudovima opiru brojnim inicijativama Trumpa, on je kroz izvršne naredbe i direktive uspio zaobići Kongres i izgraditi “nevidljivi zid”, kažu odvjetnici imigracije.

Administracija je posljednji potez plasirala kao “humani pristup” krizi u kojoj SAD bilježi rekordan priljev migranta iz iznemoglih dijelova Latinske Amerike. Dužnosnici Ministarstva domovinske sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država (DHS) navode da su u ilegalnim prelascima granice od lanjskog listopada uhvatili 390,000 obitelji.

>>>Meksiko ‘duboko zabrinut’ zbog američke granične paramilicije

“Da bi djecu zaštitili od zlostavljanja, i zaustavili taj ilegalni tok, mi moramo zatvoriti ove rupe. Ovo je hitna humanitarna nužda,” rekao je Trump povodom donošenja najnovije regulative.

S druge strane, kritičari Trumpa i njegova pomoćnika za imigraciju Stephena Millera, tvrde da oni koriste seriju bezdušnih politika da bi animirali svoju biračku jezgru i odvratili migrante od napuštanja svojih osiromašenih i nasilju izloženih domovina.

“Okrutnost Trumpove administracije ne poznaje granice. Nemojte pogriješiti: ovo novo pravilo predsjedniku Trumpu i Stephenu Milleru omogućuje da djecu zadržavaju u groznim uvjetima na dulja vremenska razdoblja i nastavlja strašan tretman nevinih migrantskih obitelji koje bježe od nezamislivih tegoba,” napisao je u izjavi senator Chuck Schumer.

>>>SAD i Meksiko potpisali sporazum o zaustavljanju migracija, Trump suspendirao carine

Američki pedijatri i drugi dionici opetovano govore da dugo zadržavanje nije dobro za psihičko i fizičko zdravlje djece. Trumpovi dužnosnici kažu da je obiteljima dostupna pomoć za mentalno zdravlje i druge usluge, piše Reuters.