Politika

Nova financijska pomoć EU-a Burundiju za borbu protiv ebole

Epidemija ebole u Demokratskoj Republici Kongu i dalje se širi istočnim dijelom te zemlje, a prijeti i velika opasnost da se proširi i na susjedne. Svoju pomoć Burundiju Europska će unija pojačati s 465 000 eura ne bi li tako pomogla tijelima te zemlje i humanitarnim organizacijama da se na to bolje pripreme.

Povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides, koji je i koordinator EU-a za ebolu, izjavio je: Da bismo se uspješno borili protiv ebole, osim u već zahvaćenim područjima Demokratske Republike Konga moramo preventivno djelovati na sprečavanju širenja u susjedne zemlje kao što je Burundi. Europska unija zato pomaže ojačati mjere sprečavanja zaraze i mjere kontrole u toj zemlji. Morao doista sve poduzeti da se spriječi širenje tog opasnog virusa. 

>>>Mozambiku 100 milijuna eura za oporavak od ciklona; Mimica: EU je temeljen na solidarnosti

Nova financijska pomoć EU-a bit će dodijeljena kroz Svjetsku zdravstvenu organizaciju, a namijenjena je jačanju koordinacije i kapaciteta za nadzor i odgovor na ebolu u ugroženim područjima Burundija, uz granicu s DR Kongom. Ta nova pomoć dopuna je postojećoj financijskoj pomoći aktualnim projektima nadzora i informiranja koje EU provodi u suradnji s NGO-ovima i UN-om.

Priopćenje za tisak dostupno je ovdje.