Politika

Nizozemska sklona završetku drame bez daljnjih odgoda: brexit  

Nizozemci će možda preferirati brexit bez sporazuma, prije nego nesigurnost u pogledu datuma i načina britanskog napuštanja Europske unije, rekla je ministrica vanjske trgovine Nizozemske Sigrid Kaag u intervju, objavljenom u ponedjeljak.

“Dolazimo do trenutka kada sigurnost lošijeg može biti bolja od kontinuirane nesigurnosti bez ikakvih novih mogućnosti”, rekla je Kaag za nizozemske dnevne novine Het Financieele Dagblad.

“Trebamo dobar razlog za novu odgodu. Teško je reći što bi to bilo. Za sada Britanci nisu predstavili alternativu sporazumu o brexitu koji je sada na stolu”, dodala je.

>>>Britanska vlada mora biti spremna za direktne uplate na račune ranjivih građana: think-tank

Kaotični brexit, bez tranzicijskog sporazuma za amortizaciju ekonomskog šoka, mogao bi biti značajan trošak za Nizozemsku jer je Velika Britanija treći najveći trgovinski partner te zemlje, nakon Njemačke i Belgije.

S druge strane, britanske investicije u Nizozemskoj porasle su više od četiri puta te iznose 80 milijardi eura, nakon što su Britanci izglasali napuštanje Europske unije 2016., objavio je nizozemski zavod za statistiku u ponedjeljak