Biznis i ekonomijaPreporučeno

Njemačka industrija nastavila tonuti u prosincu, duboko i sedmi mjesec zaredom

Industrijska proizvodnja u Njemačkoj u prosincu je posrnula sedmi mjesec zaredom i osjetno oštrije od očekivanja, pokazali su u srijedu objavljeni podaci saveznog statističkog ureda, Destatisa.

Proizvodnja se u zadnjem mjesecu 2023. godine smanjila za 1.6% u poredbi s mjesecom prije. Analitičari su za Reuters prognozirali pad za 0.4%.

“Visoki troškovi energije, slaba domaća i vanjska potražnja izazvat će daljnje smanjenje njemačkog industrijskog outputa u 2024. godini,” komentirala je u bilješci za klijente Franziska Palmas, iskusnija analitičarka Capital Economicsa s fokusom na Europu.

“Njemačka deindustrijalizacija se nastavlja: njemačka industrijska proizvodnja pala je sedmi uzastopni mjesec u prosincu, što je najduži pad u povijesti serije podataka. Pad od 1,6% na mjesečnoj razini došao je kao veliko iznenađenje,” napisao je na X-u “tržišni manijak” i poslovni novinar Die Welta, Holger Zschäpitz.

Destatis bilježi da je proizvodnja u energetski intenzivnim industrijama u prosincu pala za 5.8% na mjesečnoj razini.

Aktivnosti u građevinarstvu smanjile su se za 3.4%.

Proizvodnja je također usahla u mnogim drugim sektorima, iako manje oštro.

Rezultat bi bio porazniji bez dobrih rezultata automobilske industrije čija je aktivnost s mjeseca na mjesec porasla za 4.0%.

“Oštar pad i izvoza i uvoza, kao i današnje industrijske proizvodnje, ne samo da ilustrira slabost kičme njemačkog gospodarstva, već također povećava rizik od revizije rasta BDP-a u četvrtom tromjesečju prema dolje,” komentirao je Carsten Brzeski, globalni voditelj makro istraživanja u ING-u.

Preliminarni podaci pokazali su da je bruto domaći proizvod najsnažnije gospodarstva u europodručju u zadnjem kvartalu prošle godine pao za 0.3%, što je okinulo nove prognoze i upozorenja o neposrednoj tehničkoj recesiji koja je u 2023. godini izbjegnuta kroz revizije i u maniru statističke pogreške.

Kvartalni trendovi

Promatrana kroz manje volatilne, kvartalne brojke, industrijska proizvodnja je u četvrtom tromjesečju 2023. bila manja za 1.8% u poredbi s trećim, dok se na godišnjoj razini, u poredbi s 2022. smanjila za 1.5%.

Destatis je u utorak izvijestio o neočekivano bodrom rastu industrijskih narudžbi, no skok je uvjetovan samo jednim sektorom i nema značajan utjecaj na generalni blues.

Prema kalendarski prilagođenim podacima, ukupni broj industrijskih narudžbi u 2023. bio je za 5.9% manji nego u godini prije.


Njemačka ekonomija

Comment here