Biznis i ekonomijaPreporučeno

Njemačka: u 2020. najveći deficit od ujedinjenja, javna potrošnja u rangu VFO-a i RFF-a

Deficit njemačkog javnog sektora lani je zahvaljujući pandemiji koronavirusa segnuo do 189.2 milijardi eura i najveću razinu od ujedinjenja prije tri desetljeća, izvijestio je u srijedu statistički ured Destatis.

Direktne uplate novca građanima, mjere za očuvanje radnih mjesta i druge fiskalne čarolije nezamislive u većini članica Europske unije javnu su potrošnju u 2020. godini potpirile za 12.1%, na 1.7 bilijun eura, što ugrubo i  usporedbe radi odgovora iznosu Višegodišnjeg financijskog okvira Europske unije (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. (1.07 bilijun eura) i Mehanizma za oporavak i otpornost (RFF) čija je vrijednost 750 milijardi eura.

>>>Njemačka privremeno smanjuje PDV, roditeljima daruje 300 eura po djetetu: Vlada

Destatis javlja da su porezni prihodi istovremeno pali za 3,5%, na 1.5 bilijuna eura.

Njemačka je proračunski deficit posljednji put zabilježila u 2013. godini ususret odluci Europske središnje banke da započne sa stvaranjem masivnih količina novca (kvantitativno popuštanje) za kupnju državnih i korporativnih obveznica.

>>>‘Dobro smo prošli’: raskošna fiskalna politika ublažila pad njemačkog BDP-a u 2020. | Destatis

Budući da se nacija nalazi na udaru snažnog trećeg vala koronavirusa, koji bi prema posljednjim informacijama i pozivima kancelarke Angele Merkel lako mogao rezultirati novim nacionalnim lockdownom, za očekivati je da će se raskošna fiskalna politika i javna potrošnja, pa tako i produbljivanje deficita, nastaviti duboko u tekuću godinu.

Njemačka je dužničku kočnicu, definiranu ustavom, otpustila u ožujku 2020. godine.