Biznis i ekonomija

Nove gospodarske i socijalne mjere do kraja tjedna: premijer  

Andrej Plenković; Foto: Hina multimedija/YouTube

Novi paket mjera pomoći gospodarstvu očekuje se do kraja tjedna, a bit će sveobuhvatan i robustan te usmjeren zaštiti gospodarstvenika, radnika i privatnoga sektora, rekao je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković, nakon sastanka sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem.

Izvijestio je da se na drugomu paketu mjera za gospodarstvo radi i da bi trebao biti spreman za ovotjednu sjednicu Vlade.

>>>Sažetak danas potvrđenih, 30 milijardi kuna vrijednih mjera za pomoć gospodarstvu: COVID-19

Travanjski paket mjera po njegovim riječima bit će sveobuhvatan i robustan te “i dalje ići na zaštitu gospodarstvenika, radnika, zaštitu privatnoga sektora, a imat će i cjelovitu poruku onoga što možemo očekivati u gospodarskom i socijalnom smislu u mjesecima koji su pred nama”.

“Kada se taj paket u cijelosti kompletira, kada se usuglasimo prvo na razini Vlade, a potom i kroz proces konzultacija, mi ćemo ga onda prezentirati javnosti do kraja ovoga tjedna”, najavio je premijer.

Ocijenio je da je Vlada, što se tiče gospodarskih mjera, reagirala promptno.

>>>‘Nula prihoda, nula rashoda’: HUP traži hitne otpise svih davanja, doprinosa, nameta…

Prvi paket mjera kazao je, išao je u ožujku, “mjesecu kojeg ćemo vjerojatno dugo pamtiti i u političkom pogledu, ekonomskom pogledu, nažalost i u pogledu potresa u Zagrebu koji je poprilično preokrenuo sve što je Vlada planirala i radila”.

“Vlada je reagirala vrlo brzo, mnoge od tih mjera već su u provedbi i imaju vrlo dobar odjek na one na koje se odnose”, rekao je premijer.

“Mi ćemo tu slušati, imat ćemo uključiv pristup, ali odgovornost i konačne odluke za poteze na planu ekonomske politike imat će Vlada.”

Andrej Plenković

Savjetovanje s ekonomskim stručnjacima da, gospodarski stožer ne

Otklonio je mogućnost uspostave gospodarskog stožera po uzoru na onaj za civilnu zaštitu i rekao da će Vlada osnovati savjet ekonomskih stručnjaka, ljudi iz poslovnoga svijeta koji Vladi mogu pomoći da eventualno korigira ili eventualno poduzme mjere koje nisu došle od samih ministarstava.

>>>Hrvatski izvoznici pozivaju na monetarni intervencionizam

“Mi ćemo tu slušati, imat ćemo uključiv pristup, ali odgovornost i konačne odluke za poteze na planu ekonomske politike imat će Vlada”, rekao je Plenković.

Na novinarsko pitanje hoće li se ići u olakšavanje poslovanja bankama, odnosno davanje povlastica i olakšica kako bi one mogle lakše financirati i kreditirati građane kako ne bi padala potrošnja, Plenković je kazao da sve ono što se radi na osiguranju financijske stabilnosti države i likvidnosti radi ne samo Vlada nego i HNB.

>>>Pokreću se tiskare središnjih banaka širom svijeta: QE

“Mi ćemo poštujući neovisnost institucija i dalje zajednički koordinirati sve aktivnosti, voditi računa i o bankarskom sektoru”, kazao je uz ostalo premijer.

“Ići ćemo na sve moguće izvore koji su u ovoj izvanrednoj situaciji Hrvatskoj potrebni. To rade i druge zemlje , radit ćemo i mi, činjenica da predsjedamo Vijećem EU svakako je jedan pozitivna okolnost koju ćemo do kraja maksimalno iskoristiti”, zaključio je premijer.