PolitikaPreporučeno

‘Novi savezi za nova rješenja’: citati iz govora predsjednice von der Leyen | Agenda iz Davosa 2021.

Predsjednica von der Leyen jutros je održala govor u sklopu Agende iz Davosa 2021. na zasjedanju o stanju u svijetu.

Predsjednica je pozvala na izvlačenje pouke iz ove krize. Puno smo razgovarali o poveznicama između gubitka biološke raznolikosti i bolesti COVID-19. Moramo prijeći s riječi na djela. Zaštitit ćemo barem 30 % kopna i mora u Europi. Spremni smo ostvariti istu ambiciju na globalnoj razini, na sljedećem sastanku na vrhu UN-a o biološkoj raznolikosti u Kunmingu. Moramo postići dogovor sličan onome na COP21 konferenciji o klimi jer nam je potreban Pariški sporazum o biološkoj raznolikosti.

>>>Tri misli von der Leyen o europskom ‘Green dealu’, novoj strategiji rasta za EU: transkript

Govoreći o digitalizaciji i napadu na Capitol Hill, predsjednica von der Leyen izjavila je sljedeće: Moramo se suočiti s tamnijim stranama digitalnog svijeta. Moramo svakodnevno podupirati demokraciju i braniti institucije od korozivnog djelovanja govora mržnje, dezinformacija, lažnih vijesti i poticanja na nasilje.

Govoreći o poslovnom modelu internetskih platformi predsjednica je izjavila: Ne utječu samo na slobodno i pošteno tržišno natjecanje, već i na naše demokracije, sigurnost i kvalitetu informacija. Moramo ograničiti golemu moć velikih digitalnih poduzeća. Želimo jasno utvrditi da internetska poduzeća preuzimaju odgovornost za način na koji šire, promiču i uklanjaju sadržaj.

>>>Von der Leyen poziva na ekološki, gospodarski i kulturni preporod | novi europski Bauhaus

Obraćajući se sudionicima iz cijelog svijeta Ursula von der Leyen podsjetila je na uspjeh u proizvodnji prvog cjepiva protiv bolesti COVID-19 u samo nekoliko mjeseci. Izjavila da je sada vrijeme za rezultate: Europa je uložila milijarde kako bi pomogla u razvoju prvih cjepiva protiv bolesti COVID-19 za globalnu zajedničku dobrobit. Sada poduzeća moraju isporučiti cjepiva i poštovati obveze. Zato ćemo uspostaviti mehanizam za transparentnost izvoza cjepiva. Europa je odlučna dati svoj doprinos. No to znači i poslovanje.

>>>Pritisak krize otvorio je vrata koja su već dugo zatvorena: isječci iz govora von der Leyen EP-u

Predsjednica je posebno pozvala na nove saveze između javnih i privatnih partnera kako bismo se suočili s brojnim globalnim izazovima: Samo suradnjom, preko granica i među sektorima, možemo se suočiti s globalnim izazovima. Ni jedno privatno poduzeće niti javno tijelo ne mogu to postići bez pomoći. Potreban nam je novi javno privatni pristup kako bismo brže otkrivali rješenja, zajedno se razvijali i brže proizvodili. To nije slučaj samo s pandemijama ili zdravljem. To vrijedi za sve velike društvene izazove. Novi savezi za nova rješenja. To je ono za što ćemo raditi.