Politika

Obuljen Koržinek predstavila prioritete hrvatskog predsjedanja u području kulture

Nina Obuljen Koržinek
Nina Obuljen Koržinek; Foto: Hina multimedija/YouTube

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek predstavila je u četvrtak u Bruxellesu na sastanku Vijeća za obrazovanje, kulturu, mlade i sport prioritete hrvatskog predsjedanja u njezinu resoru.

“Uveli smo kolege u ono što ćemo u području kulture staviti na stol tijekom našeg predsjedanja”, izjavila je ministrica nakon sastanka.

Hrvatska će u veljači sljedeće godine organizirati konferenciju o upravljanju rizicima u čuvanju kulturnog nasljeđa.

“To je važna tema u kontekstu klimatskih promjena, ali i drugih ugroza koje doživljava baština. I ovo što se zadnjih dana događa u Veneciji, pokazuje koliko je to važno”, kaže ministrica osvrćući se na poplavu kojom je ugrožena Venecija.

Hrvatska će također krajem ožujka ili početkom travnja organizirati i konferenciju o medijskoj pismenosti.

“To je tema budućnosti: kako naučiti mlade generacije da koriste sve medije i društvene mreže, da se odgovorno ponašaju i postanu otporni na lažne vijesti”, ističe ministrica.

Tijekom hrvatskog predsjedanja raspravljat će se također i o mobilnosti u kulturnom i kreativnom sektoru.

>>>Plenković na sastanku s Altamierom naveo prioritete hrvatskog predsjedanja Unijom

Hrvatska je za sljedećih šest mjeseci pripremila vrlo bogat kulturni program, u državama članicama EU-a ali i u drugima zemljama, a najbogatiji program predviđen je u Bruxellesu.

“Pripremili smo program koji će kroz šest mjeseci dati jako dobar pregled naše bogate baštine, ali još više naših suvremenih izričaja – imat ćemo glazbu, kazalište, izložbe – i vjerujem da ćemo tih šest mjeseci iskoristiti kako bismo diljem EU-a i u Bruxellesu približili hrvatsku kulturu europskoj javnosti”, rekla je ministrica.