Biznis i ekonomijaPreporučeno

Od covid režima oslobođeni i ožednjeli Europljani osnažili prihode, dionicu Heinekena

Foto: Heineken

Nizozemski pivar Heineken u srijedu je zadržao prognoze o profitu u 2022. godini nakon sjajnog skoka potražnje i za potrošače manje sjajnog propinjanja cijena u prvom tromjesečju.

>>>Žuja predstavlja novo pivo – Ožujsko Legendarno

Ohrabren popuštanjem mjera za suzbijanje pandemije koronavirusa obujam prodaje piva povećao se za 5.2% u poredbi s prvim kvartalom prošle godine.

Perjanica potražnje je Europa gdje je prodano 11.5% više piva nego lani, uz osobito snažnu potrošnju u barovima i restoranima koja se gotovo utrostručila.

Druga najveća pivara svijeta, također je bila uspješna u prebacivanju inflacijskih pritisaka niz opskrbni lanac, pa je prosječni prihod po litri piva bio veći za 18.3%. Na trend je ponajviše utjecao odmak kupaca od trgovina prema barovima i restoranima.

>>>K pivovari investicijom od 850 tisuća kuna osnažili proizvodni pogon Vukovarske mikropivovare

Dionica Heinekena kroz dan je porasla do 3.3% i slovila kao najveća zvijezda europskih burzi.

“Glavna je poruka dana, i razlog za pozitivnu reakciju tržišta, ponovno oživljavanje ispijanja piva u Europi nakon prošlogodišnjih ograničenja,” komentirao je Matt Britzman, analitičar Hargreaves Lansdowna, za Reuters.

>>>Prvi AI whisky je mješavina ‘vanilije s finim notama hrasta, voća s limunom i kruškom…’

Dodao je da dionici pogoduje i uočljiva sklonost kupaca prema premium pivu i novim proizvodima poput Heineken Silvera.

>>>Musk nabacio ‘Tesla Tequilu’. Cijena? Sitnica.

“Povećanje cijena premium proizvoda neće biti dočekano s toliko potrošačkog otpora kao što je to slučaj s diskontnim ponudama,” rekao je.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima