Biznis i ekonomijaPreporučeno

Od danas osnivanje tvrtki na daljinu i uz manje troškove, brisanje bez likvidacije

Foto: pravosudje.gov.hr

Ministarstvo pravosuđa u priopćenju za javnost objavljenom na službenim stranicama javlja o novim pogodnostima za osnivanje i likvidaciju trgovačkih društava:

“S danom 20. travnja 2019. godine na snagu stupaju izmjene i dopune Zakona o trgovačkim društvima i Zakona o sudskom registru koje omogućuju osnivanje na daljinu dva najčešća oblika trgovačkih društava u Republici Hrvatskoj – društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) i jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.).

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o sudskom registru uvodi se osnivanje d.o.o. i j.d.o.o. elektroničkim putem – preko aplikacije e-osnivanje (“na daljinu”) koja će biti povezana sa sustavom START Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima

Zakonom se osuvremenjuje i olakšava osnivanje d.o.o. i j.d.o.o. u Republici Hrvatskoj, omogućava se lakši izlazak s tržišta društava kapitala te se u hrvatski pravni sustav prenose odredbe Direktive (EU) 2017/828 Europskog parlamenta i Vijeća od 17. svibnja 2017. o izmjeni Direktive 2007/36/EZ u pogledu poticanja dugoročnog sudjelovanja dioničara.

Brisanjem bez likvidacije omogućuje se lakši izlazak s tržišta propisivanjem postupka za jednostavniju, bržu i jeftiniju likvidaciju trgovačkog društva kapitala – tko nema dugovanja daje izjavu, odlukom društva društvo se briše iz registra, a članovi društva dvije godine odgovaraju za eventualne obveze.

>>>STARTaj biznis online, iz udobnosti doma – bez papirologije i javnobilježničkih troškova | VIDEO

U pravni poredak Republike Hrvatske uvode se rješenja iz Direktive (EU) 2017/828 Europskog parlamenta i Vijeća od 17. svibnja 2017. o izmjeni Direktive 2007/36/EZ u pogledu poticanja dugoročnog sudjelovanja dioničara radi usklađenja s pravnom stečevinom EU. Usklađena pravila odnose se na olakšavanje izvršavanja prava dioničara trgovačkih društava čije su dionice uvrštene za trgovanje na uređenom tržištu na način da se utvrđuju posebni zahtjevi s ciljem poticanja dugoročnog sudjelovanja dioničara i povećanja transparentnosti.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sudskom registru

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o sudskom registru uvodi se osnivanje d.o.o. i j.d.o.o. elektroničkim putem – preko aplikacije e-osnivanje („na daljinu“) koja će biti povezana sa sustavom START Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Od 1. prosinca 2019. godine omogućit će se preuzimanje izvatka iz sudskog registra u elektroničkom izvorniku putem internetske stranice sudskog registra.

Cilj koji se time želi postići je osnivanje trgovačkog društva bez sudjelovanja javnog bilježnika i s minimalnim troškovima (plaćala bi se samo sudska pristojba) te unaprjeđenje osnivanja d.o.o. i j.d.o.o., kao prvog koraka u svijetu poduzetništva koje mora biti prilagođeno sadašnjem vremenu i novim komunikacijskim mogućnostima.

Predviđeno je da aplikacija e-osnivanje bude dostupna građanima za korištenje od 1. rujna 2019. godine.

Zakonom se brišu odredbe o rezervaciji imena ili naziva, skraćuje se rok u kojem sud mora donijeti rješenje o upisu u sudski registar kada je podnesena uredna i po sadržaju osnovana prijava za upis s prilozima – s 15 dana na pet radnih dana, a u postupcima nakon brisanja subjekta iz sudskog registra propisuje se određivanje likvidacijske mase kao novog subjekta upisa te time i novog subjekta sposobnog za sudjelovanje u svim postupcima (kod naknadno pronađene imovine otvara se mogućnost naplate kod dugovanja ili raspodjela imovine članovima društva),” piše Ministarstvo.

>>>Više o novinama koje donosi zakon na stranicama Ministarstva pravosuđa