Biznis i ekonomijaPreporučeno

O’Leary: zabrinuti smo zbog makroekonomskih trendova u Europi

“Zabrinuti smo zbog utjecaja ovih makroekonomskih trendova,” rekao je o aktualnim gospodarskim indikatorima u europodručju Michael O’Leary, izvršni direktor Ryanaira, jednog od najvećih svjetskih niskotarifnih avioprijevoznika.

Neodoljivo optimističan, O’Leary je u poznim mjesecima 2022. godine umanjivao izglede i brige oko utjecaja posredničkog rata u Ukrajini i stezanja monetarne politike na europsku ekonomiju, no sada prepoznaje da bi frontalni vjetrovi “mogli utjecati na potrošnju u drugoj polovici godine.”

Njegova promišljanja, podijeljena u videozapisu objavljenom u ponedjeljak, neposredno su urušila vrijednost niskotarifnih prijevoznika.

Dionica Ryanaira pala je za 5%, ali se ubrzo oporavila, pod pritiskom su se našli i rivali EasyJet i Jet2, koji su također nakratko posrnuli za 4.6% i 4%.

“Omekšavanje” potražnje

Ryanair je u ponedjeljak izvijestio o 663 milijuna eura profita u tromjesečju zaključenom s lipnjem, što je gotovo četiri puta više nego u istom razdoblju lani kada se rezervacije oštro propale uslijed ruske invazije na Ukrajinu.

Prosječne cijene zrakoplovnih karata u posljednjem su tromjesečju skočile 42% na godišnjoj razini, no baza je pritom bila niska zbog velikih lanjskih popusta.

O’Leary je prepoznao “omekšavanje” potražnje i cijena karata za pojedine rezervacije u lipnju i na početku srpnja zbog čega bi kompanija mogla posegnuti za smanjenjem cijena kako bi ostvarila ambiciozne ciljeve.

Ryanair sada očekuje da će u financijskoj godini koja završava u ožujku 2024. prevesti 183.5 milijuna putnika, u poredbi sa 185 milijuna putnika u prijašnjoj prognozi.

Na reviziju utječu spomenuta gospodarska kretanja, ali i odgode isporuka novih Boeing 737 zrakoplova.

Postpandemijski oporavak

Međunarodna udruga zračnog prijevoza objavila je prošlog mjeseca da će njezini dionici na globalnoj razini u 2023. godini ostvariti 9.8 milijardi dolara neto dobiti, dvostruko i kusur više od prognoza iz prosinca.

Nova procjena podcrtava silinu preokreta u zrakoplovnoj industriji koja je kroz pandemijske godine (2020.-2022.) iskusila neto gubitke od 183 milijarde dolara.

O’Leary je u obraćanju podsjetio da su niskotarifni prijevoznici zbog svojeg modela i povoljnih cijena otporniji na recesijska strujanja i tendiraju rastu.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/CNN

Comments (1)

  1. […] izvršni direktor Ryanaira, jednog od najvećih svjetskih niskotarifnih avioprijevoznika, kaže da je zabrinut zbog makroekonomskih trendova u europodručju i Europskoj uniji gdje se ususret izborima za Europski parlament očekuje uočljiva […]

Comments are closed.